13 травня 2022 р. 14:29

В результаті ворожих обстрілів в Одесі постраждав Воронцовський палац

ФОТО: Одеська мерія

(ФОТО: Одеська мерія)

Пам'ятка архітектури в центрі Одеси - Воронцовський палац постраждала від одного з ракетних обстрілів міста російськими військами.

Про це повідомили в пресслужбі Одеського муніципалітету. 

Зокрема вибуховою хвилею пошкоджені вікна та елементи ліпнини та покрівлі.

«Я хочу ще раз звернутися до міжнародної організації ЮНЕСКО щодо прийняття Одеси до списку Світової спадщини. Ми маємо зберегти нашу архітектуру для майбутніх поколінь – не лише Одеси, а й усього світу», – прокоментував мер Геннадій Труханов.

Воронцовський палац - пам'ятка архітектури початку XIX століття в Одесі на Приморському бульварі. Побудований палац на самому краю приморського пагорба, у місці, де колись була розміщена турецька фортеця Єні-Дунья, а задовго до неї грецький античний поліс.

Споруджений за про'ктом архітектора Ф. К. Боффо в 1827 році в стилі ампір.

Нагадаємо, у квітні 2018 року Управління капітального будівництва Одеської міської ради провело тендер для вибору компанії, щоб скорегувати проєкт реставрації ансамблю Воронцовського палацу в бік подорожчання.

16 квітня 2018 року суд частково задовольнив клопотання слідчого Приморського відділення поліції в Одесі про тимчасовий доступ до речей і документів компанії.

Згідно з визначенням суду, правоохоронці підозрювали, що протягом 2017 року посадові особи ТОВ «Одесакомунекологія», виконуючи підрядні роботи на замовлення Управління капітального будівництва Одеської міської ради, на ряді об'єктів, серед яких Воронцовський палац і Преображенський парк, привласнила бюджетні кошти.

Одеській міськраді на сесії 15 березня 2017 року запропонували внести зміни до міської цільової програми «Номінування історичного надбання Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО» на 2016-2018 роки. 

Поділитися