28 жовтня 2022 р. 15:31

В Ренійській громаді вирішили, як перейменовуватимуть вулиці Гагаріна та Пушкіна

В Ренійській громаді вирішили, як перейменовуватимуть вулиці Гагаріна та Пушкіна

Робоча група з питання перейменування вулиць та провулків в населених пунктах Ренійської міської територіальної громади в Одеській області затвердила протокол громадських слухань щодо нових назв для вулиць.

Зокрема вулицю Гагаріна в місті Рені пропонували перейменувати або у Паркову, або ім'ям Степана Чобану (майор Збройних сил України, льотчик-винищувач, учасник російсько-української війни. Народився в селі Долинському Ренійської громади. Загинув в небі над Кропивницьким, - ред.). За варіант "Паркова" проголосували 24 з 29 учасників слухань.

Вулицю Мічурина у Рені пропонували перейменувати або у Балківську, або ім'ям Миколи Аркаса. Варіант "Балківська" - переміг.

Вулицю Пушкіна міста Рені пропонували перейменувати на Грецьку, або ім'ям Євгена Чикаленка (визначний громадський діяч, благодійник, меценат української культури, агроном, землевласник, видавець, публіцист. Один з ініціаторів скликання Центральної Ради, - ред.). Переміг варіант "Грецька". 

У селі Плавні для вулиці Гагаріна пропонували три нових імені - Поперечна, Всеволода Змієнка, Ігоря Фініті. Обрали останній варіант. 

Далі перейменування відбувалося так:

  • Вулицю Пушкіна села Плавні пропонували перейменувати на Грецьку або Миколи Аркаса. Як й в Рені обрали варіант Грецька. 
  • Вулицю Гагаріна села Новосільське пропонували перейменувати на Поперечну чи Євгена Чикаленка. Обрали - Поперечна.
  • Вулицю Пушкіна села Нагірне перейменувати у Болгарська чи Василя Симоненка. Зупинилися на варіанті Болгарська. 
  • Вулицю Гагаріна села Котловина пропонували перейменувати або у Турецьку, або у Гагаузьку, або ім'ям Євгена Чикаленка. Обрали варіант- Гагаузька.
  • Вулицю Мічурина села Лиманське пропонували перейменувати або у Прикордонну, або у Троїцьку, або ім'ям Миколи Аркаса. Обрали варіант Троїцька. 

Вулицю Ботин Тудора у селі Орлівка вирішили перейменувати у Поромну.

Раніше Одеська обласна національно-культурна румунська асоціація "Бессарабія" звернулася до Одеської міської ради, особисто міського голови Геннадія Труханова та історико-топонімічної комісії міста з проханням розглянути можливість перейменування однієї з вулиць історичної частини міста ім'ям румунського поета Міхая Емінеску.

Історико-топонімічна комісія Одеської міської ради затвердила перелік вулиць та провулків, які планують перейменувати через те, що їхні теперішні назви пов'язані із радянським минулим чи росією.

Депутати Одеської міської ради на сесії 28 вересня узгодили перейменування семи вулиць у двох районах міста. 

До того адміністрації трьох районів Одеси - Малиновського, Приморського та Суворовського впродовж двох днів, 20 та 21 вересня, опитували мешканців цих районів щодо перейменування деяких вулиць.

У серпні історико-топонімічна комісія Одеської міської ради розглянула перелік з-понад 200 топонімів, назви яких слід перейменувати в рамках декомунізації чи дерусифікації. Створена інтерактивна мапа, на якій відображаються вулиці із чинними назвами та тими, що пропонує створена історико-топонімічною комісією робоча група

У червні під час засідання комісії вирішили унормувати назви 20 топонімічних об'єктів. Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради вирішила привести до норм української мови назви 24 топонімів, з яких сімом вирішили змінити назви, а також перейменувати додатково 62 вулиці та провулки.

Поділитися