01 листопада 2022 р. 20:00

В Рені відкрили меморіальну дошку на честь загиблого в Маріуполі захисника

Фото: Ренійська міська рада

(Фото: Ренійська міська рада)

Меморіальну дошку на честь уродженця міста Рені Одеської області Станіслава Топала відкрили в місті 1 листопада.

Про це повідомили у пресслужбі Ренійської міської ради.

Із метою вшанування подвигу захисника суверенітету і територіальної цілісності України, меморіал було встановлено на будівлі закладу, в якому навчався 9 років Станіслав. Земляк віддав своє життя захищаючи Маріуполь, загинув 3 квітня 2022.

Кошти на виготовлення дошки вчителі, випускники та батьки зібрали самостійно, а гранітну плиту безкоштовно надав підприємець Сергій Лукіянченко, повідомляє видання Рені-Одеса.

Напис та портрет виконав художник Олександр Кокалко.

Станіслава Топала змогли поховати лише 21 липня, через 108 днів після загибелі. Поховали його спочатку в Маріуполі місцеві мешканці, які також зберегли його документи. Понад три місяці батьки намагалися отримати тіло сина, щоб поховати його на рідній землі. В окупованому Маріуполі тіло було ексгумовано і в процесі обміну 30 загиблих було доставлено до Києва — для подальшого поховання в братській могилі, проте батьки хлопця наполягли на похованні його саме в Рені.

Через російське вторгнення жителі Одеської області постійно гинуть в боях за Україну. Так, 2 жовтня Кілійська та Подільська громади проводили в останню пусть захисників вітчизни Івана Фунтова та Євгенія Юдіна, які загинули в боях із російськими окупантами. 

Педагогічний колектив та випускники Ренійської школи №1 (нині філія №1 опорної школи №6) звернулися до Ренійської міської ради з проханням дозволити їм встановити на фасаді будівлі меморіальну дошку на згадку про випускника цієї школи Станіслава Топала, який загинув 3 квітня 2022 року під час захисту Маріуполя.

Поділитися