21 листопада 2022 р. 19:33

Представниця омбудсмена розкритикувала місцеві ради на Одещині через поганий доступ до інформації

Фото: Вікіпедія

(Фото: Вікіпедія)

Працівниця секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яна Кузьміна здійснила дистанційний моніторинговий візит до Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району та до Петровірівської сільської ради Березівського району Одеської області

Як повідомили в песслужбі омбудсмена всупереч вимогам закону України "Про доступ до публічної інформації", Великомихайлівська селищна рада, на офіційному веб-сайті, не оприлюднила порядок доступу до публічної інформації, розпорядником якої вона є.

Також на сайті ради відсутні:

  • інформація щодо порядку складання, подання запиту на інформацію, оскарження рішень розпорядника інформації, дій чи бездіяльності; інформація про систему обліку, види інформації, яку зберігає розпорядник;
  • інформація про механізми чи процедури, за допомогою яких громадськість може представляти свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повноважень розпорядника інформації;
  • перелік наборів даних, що оприлюднюються у формі відкритих даних, звіти щодо задоволення запитів на інформацію та інша інформація, обов’язок оприлюднення якої встановлено законом "Про доступ до публічної інформації".

Окрім того,  рада не оприлюднила інформацію щодо організації роботи в частині проведення особистого прийому громадян посадовими особами органу місцевого самоврядування, відсутня інформація щодо графіку та порядку проведення особистого прийому громадян.

Щодо Петровірівської сільської ради Березівського району, то на її офіційному веб-порталі немає інформації про організаційну структуру, напрями діяльності та фінансові ресурси.

Також на офіційному сайті не оприлюднені локальні розпорядчі документи про організацію роботи з питань доступу до публічної інформації, роз’яснення щодо оскарження рішень розпорядника інформації, його дій та бездіяльності. Не знайшла представниця омбудсмена даних про систему обліку, види інформації, яку зберігають розпорядники; переліки наборів даних, що оприлюднюються у формі відкритих даних, звіти щодо задоволення запитів на інформацію та інша інформація, обов’язок оприлюднення якої встановлено законом України "Про доступ до публічної інформації".

Не оприлюднена інформація щодо організації роботи сільської ради, в частині проведення особистого прийому громадян посадовими особами органу місцевого самоврядування, відсутня інформація щодо графіка та порядку проведення особистого прийому громадян, відсутня інформація щодо складу виконавчого комітету селищної ради.

"В умовах воєнного стану також є важливим виконання органами місцевого самоврядування обов’язку щодо своєчасного оприлюднення на офіційних веб-сайтах суспільно-важливої інформації, наприклад, щодо забезпечення гуманітарною допомогою, житлом внутрішньо переміщених осіб та/або постановлення на облік з отримання тимчасового житла ВПО, оформлення соціальних виплат, наявність інформації про бомбосховища. Однак, зазначена вище інформація оприлюднюється не належним чином. Зокрема, в більшості випадках розміщена у стрічці новин і для пошуку необхідної інформації пересічному громадянину потрібно витратити достатньо багато часу", - зазначає Яна Кузьмина.

Раніше сесія Одеської міської ради відбулася 28 вересня. Попередня пройшла 29 червня та проводилась у так званому гібридному форматі (частина депутатів була присутня онлайн). Останні зміни до порядку денного були оприлюднені лише 27 вересня, за день до сесії.

У червні 2022 року аналітики всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" повідомили, що Одеська міська рада та Миколаївська міська ради лідирують за кількістю депутатів, інформація про яких відсутня у відкритому доступі.

Поділитися