30 серпня 2022 р. 18:24

В Одеській ОВА вважають, що міська рада має демонтувати пам'ятник Катерині найближчим часом

Фото: Одеський кур'єр

(Фото: Одеський кур'єр)

Одеська міська рада має найближчим часом ухвалити рішення щодо демонтажу пам'ятника "Засновникам міста", більш відомого як "Пам'ятник Катерині ІІ" через центральну скульптуру монументу.

Таку позицію Одеської обласної військової адміністрації озвучив 30 серпня в ефірі всеукраїнського телемарафону речник голови військової адміністрації Сергій Братчук, передає "Укрінформ".

"Президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на петицію більш як 25 тисяч громадян, підтримав позицію Одеської обласної військової адміністрації про те, що всі законні підстави і механізми, я особливо підкреслюю – і механізми – для того, щоб це питання  закрити раз і назавжди", - зазначив Сергій Братчук.

Він зазначив, що фрагменти пам’ятника мають повернути до музею, а щось просто демонтувати. 

"Одеса – це не частина російської імперії, наше місто є частиною української, литовської, османської, світової культури та історії. Передусім - це українська історія, тому відповідь на це питання однозначна", – акцентував речник обласної військової адміністрації.

Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов в інтерв'ю італійському виданню "Corriere della Sera" заявив, що він проти знесення пам'ятника.

Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради відклала ухвалення рішення щодо демонтажу цього пам'ятника.

У червні під час засідання комісії вирішили унормувати назви 20 топонімічних об'єктів. Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради вирішила привести до норм української мови назви 24 топонімів, з яких сімом вирішили змінити назви, а також перейменувати додатково 62 вулиці та провулки. 

Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов заявив, що не підтримує ідею про перейменування вулиці Пушкінської в центрі міста.

Поділитися