01 квітня 2022 р. 17:31

В Одесі волонтери передали військовим першу партію бронежилетів власного виробництва

В Одесі волонтери передали військовим першу партію бронежилетів власного виробництва

Волонтерський центр «Експедиція» передав Військово-морським силам України та двом бригадам Територіальної оборони першу партію бронежилетів, які були виготовлені власними силами одеських волонтерів.

Бронежилети виготовлялись на одеських підприємствах за рахунок коштів меценатів, яких шукали як Волонтерський центр "Експедиція", так і самі військові.

Основний акцент робився на якості та зручності бронежилетів. Саме тому волонтери організували в Одесі повний цикл їхнього виробництва: і плитоносок, і бронепластин, які в них вставляються.

Сталеві пластини бронежилетів «Експедиції» виготовлені зі сталі марки 30 ХГСА товщиною 8 мм, а також загартовані та відпущені для забезпечення максимального захисту бійців.

Конструкція плитоносок розроблялася спільно з військовими для максимальної зручності. Розроблене лекало виявилось настільки вдалим, що наразі використовується в швейних цехах по всій Україні. Завдяки ініціативі волонтерів вдалось відшити більше 660 плитоносок.

Виготовлені «Експедицією» бронежилети пройшли випробування, які засвідчили, що за своїми тактико-технічними характеристиками вони відповідають 4-му класу захисту. При цьому їхня ціна значно нижча за імпортні аналоги, оскільки вони виготовляються на місцевих підприємствах.

Оцінити волонтерські бронежилети вже змогли контрдиверсійні групи двох бригад Територіальної оборони (кожна отримала по 12 бронежилетів від «Експедиції») та Військово-морські сили України (отримали 20 бронежилетів). Окрім цього, волонтери «Експедиції» виготовили і передали ВМСУ 35 якісних плитоносок (без бронепластин), і найближчим часом передадуть ще 54.

Однак є проблеми, які не дозволяють волонтерам відразу приступити до виготовлення нових партій бронежилетів. Справа в тому, що наразі надзвичайно важко придбати метал необхідної якості, а ті невеликі партії, які ще можна дістати, коштують занадто дорого.

До речі, в «Експедиції» розробили цікаву стратегію реалізації наступних партій вироблених бронежилетів. Як і раніше, за рахунок благодійних внесків будуть забезпечуватись різноманітні підрозділи Збройних Сил України (у тому числі, й бійці Територіальної оборони). Але передбачена й можливість придбання бронежилетів окремими особами. Втім, ціна в такому випадку буде вдвічі вищою за собівартість виготовлення – фактично, така особа оплачуватиме два бронежилети: один – для себе, а другий – надсилатиметься тим підрозділам Збройних Сил України, які найбільше їх потребуватимуть.

Як допомогти Волонтерському центру «Експедиція» забезпечити захисників України якісними бронежилетами можна знайти на Facebook-сторінці «Експедиції».

ХРОНІКА ВІЙНИ

Поділитися