10 листопада 2022 р. 16:40

В Одесі довелося відмивати пам'ятник Пушкіну, який розписали активісти

Фото: Суспільне Одеса

(Фото: Суспільне Одеса)

Вдень 9 листопада невідомий розписав пам'ятник Пушкіну в Одесі написами "Геть", вочевидь натякаючи на те, що цю статую має спіткати доля монумента "Засновника міста", який готують до демонтажу.

Йдеться про статую, яка розташована навпроти будинку №13 на вулиці Пушкінській. 

В цій будівлі поет жив у 1823 році, й там також є літературно-меморіальний музей Пушкіна. 

Пам’ятник-скульптуру Олександру Пушкіну встановили на честь двохсотріччя поета 4 липня 1999 року. Ескіз його створив відомий одеський скульптор Олександр Токарєв, який також є автором пам'ятника Леоніду Утьосову та Вірі Холодній. Відповідно до задуму митця, пам'ятник виконано з бронзи, на повний зріст.

Скульптура відома тим, що в неї тричі крали тростину, яку вона тримає в руках. 

Втім, як повідомляє видання "Думська", через декілька годин статую відмили.

Це не перший пам'ятник, пов'язаний з імперським минулим, який розмальовують активісти з вимогою прибрати з вулиць Одеси. 9 листопада активісти громадської організації "Солідарна молодь" повісили плакат та український прапор на пам'ятник Олександру II.  

Слідом за пам'ятником Катерині ІІ почали з'являтися написи на постаменті Олександру Суворову в Одесі. 

Нещодавно ще один активіст Сергій Стерненко повідомив в соцмережах, що на пам'ятник Суворову в Одесі накинули зашморг. Однак згодом під дописом Стерненка з'явилися коментарі місцевих жителів, що фото пам'ятника Суворову з мотузкою на шиї - старе.

Пам'ятник є копією того, що встановлений в Ізмаїлі - роботи Бориса Едвардса, який доклав руку й до пам'ятника Катерині ІІ в Одесі. Щодо останнього - наразі процедуру підведення підсумків голосування, присвяченого подальшій долі пам'ятника Засновникам Одеси (Катерині II), завершено. Й більшість одеситів висловилися за його демонтаж. 6 листопада скульптуру закрили огорожею, пояснюючи це підготовкою до перенесення.

Поділитися