18 вересня 2022 р. 10:49

В Одесі продовжують розмальовувати пам'ятник Катерині ІІ

Фото: Ірини Сечковської/Facebooк

(Фото: Ірини Сечковської/Facebooк)

Прихильники демонтажу пам'ятника "Засновникам міста" в Одесі, який більше відомий як "пам'ятник Катерині ІІ", продовжують розмальовувати його постамент обвинуваченнями на адресу російської імператриці.

Як повідомив керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк, вчора ввечері на постаменті з'явився новий напис - "вбивця".

"Надвечір на кривавому маркері мордора в Одесі з'явились нові графіті, це вже вчетверте чи вп'яте за крайні дні. Одесити продовжують виказувати своє ставлення до імперського міфу, аж поки нарешті влада не прибере це з публічного простору", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

ФОТО: Ірини Сечковської/Facebooк

Між тим 16 вересня о 24:00 завершилась реєстрація на інтернет-конференцію з питання вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси», який ще називають пам'ятником Катерині ІІ. Загалом для участі в обговоренні зареєструвалися 1 тис. 110 осіб, з них 47,1% - чоловіки, 52,9% - жінки. Із загальної кількості зареєстрованих учасників 20,2% виявили бажання виступити, а це 224 особи, 826 зареєстрованих учасників (74,4%) внесли свої пропозиції щодо долі пам’ятника.

17 вересня, на пам'ятнику з'явились нові написи червоною фарбою. Цього разу на постаменті написали: "Знести".

Пам'ятник вже неодноразово ставав об'єктом атак патріотичних політиків та активістів. Так, 13 вересня дві дівчини облили фарбою постамент пам'ятника "Засновникам міста" і це була вже третя схожа акція за чотири дні. 

12 вересня активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook. 

Як повідомив активіст Сергій Стерненко у своєму Telegram-каналі, проросійський блогер Анатолій Шарій, який переховується в Іспанії, вирішив розмістити в своєму Telegram інформацію нібито про дівчину, яка написала на пам'ятнику  "Катерина = путін", але помилився й хейтери атакували іншу дівчину, яка була ні до чого.    

Наразі поліція охорони з червня не відповідає за охорону пам'ятника "Засновникам міста" в Одесі, більш відомого як "Пам'ятник Катерині ІІ".

2 вересня активісти провели акцію "Геть криваву катівницю". Учасники перформансу принесли на площу обрубані стовбури дерев з надписами "Воля", "Держава", "Мова", "Січ", "Земля" - як символ того, що знищила імператриця Катерина ІІ в Україні.

Також Одеська обласна військова адміністрація написала Одеській міській раді листа з рекомендацією демонтувати пам'ятник Суворову та "Засновникам міста", що через центральну фігуру монументу частіше називають "пам'ятником Катерині ІІ". 

Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов в інтерв'ю італійському виданню "Corriere della Sera" заявив, що він проти знесення пам'ятника.

Схожої позиції дотримується історико-топонімічна комісія Одеської міської ради, яка відклала ухвалення рішення щодо демонтажу цього пам'ятника.

Поділитися