17 січня 2022 р. 10:49

В Одесі помер найстаріший лікар-фтизіатр

В Одесі помер найстаріший лікар-фтизіатр

Лікар-фтізіатор, письменник та викладач Леонід Авербух помер 16 січня в Одесі у віці 91 року.

Про це на своїй сторінці Facebook повідомив віцепрезидент Всесвітнього клубу Одеситів Євген Голубовський.  

"Він тяжко хворів. Та й вік серйозний – за 90. Але ми сподівалися, що він і цього разу обдурить смерть. Адже іронічні вірші писав до останніх днів", - зазначив він.

Леонід Авербух народився 31 жовтня 1930 року в Одесі. 

  • 1952 року закінчив навчання в Одеському медичному інституті за спеціальністю «Лікувальна справа», пройшов субординатуру по фтизіатрії.
  • В 1952—1955 роках працював районним фтизіатром у Брестській області.
  • Протягом 1956—1957 років проходив ординатуру в Білоруському інституті вдосконалення лікарів у Мінську на кафедрі туберкульозу.
  • З 1957 року працював в протитуберкульозних закладах Одеси; більше 50 років — в Одеському обласному протитуберкульозному диспансері; протягом 45 років завідував консультативним диспансерним відділенням.
  • За сумісництвом проводив викладацьку роботу в Одеському медичному інституті на кафедрі фтизіопульмонології.
  • Був науковим консультантом обласного туберкульозного диспансеру, також провідний науковий працівник Українського науково-дослідницького протичумного інституту ім. Мечникова.

Є автором наукових розробок щодо проблем організації боротьби з туберкульозом та по питаннях протидії розповсюдженню ВІЛ-асоційованого туберкульозу; брав участь у наукових з'їздах та конференціях.

На базі Одеського диспансеру створив музей історії боротьби з туберкульозом.

Є одним зі співавторів роботи "Стратегічний план стійкого розвитку Одеси"; брав участь у розробці Закону України  "Про боротьбу з захворюванням туберкульозом".

Нагадаємо, 16 січня на 62 році життя не стало відомого одеського фотографа Олександра Шевчука.

Відомий одеський журналіст, письменник, критик та сценарист Леонід Кучеренко помер 3 січня на 68-му році життя.

У грудні український педагог, публіцист і поетеса, учасниця українського правозахисного руху Галина Могильницька померла в Одесі на 85 році життя.

Актор Одеської кіностудії та член Одеського відділення Національної спілки кінематографістів України Михайло Горносталь помер  2 грудня.

26 листопада вночі в Одесі на 68 році життя не стало Олександра Лобєєва, майстра світла та оператора Одеської кіностудії, а також співзасновника Музею техніки кіно.

Поділитися