13 червня 2022 р. 15:29

В Одесі може з'явитися вулиця Героїв Маріуполя та площа Великобританії

В Одесі може з'явитися вулиця Героїв Маріуполя та площа Великобританії

Одеський міський голова Геннадій Труханов заявив, що в місті мають бути декомунізовані 19 вулиць.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", мають бути перекладені українською мовою назви 24 одеських вулиць.

"Далі, в рамках Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», мають отримати нові назви ще 19 одеських вулиць. Перелік вулиць буде винесено на засідання історико-топонімічної комісії. Остаточне рішення, безумовно, прийматимуть депутати міської ради на сесії.
Але це лише частина проблеми. Друга її частина – нові назви одеських вулиць. У цьому процесі важливо не повторювати більшовицьких практик дотримання миттєвої кон'юнктури чи ідеології. Ми повинні показати себе частиною цивілізованого світу, який приймає виважені рішення, цінуючи світову культуру та пам'ятаючи свою історію у різних її проявах", - зазначив мер.

На думку мера, в Одесі мають з'явитися вулиця Героїв Маріуполя та площа Великобританії. 

Нагадаємо, у місті Вилкове Ізмаїльського району Одещини 10 червня відбулося засідання комісії з питань найменування (перейменування) вулиць, які мають російське походження.

Доброславські депутати 9 червня, на позачерговій сесії, проголосували за перейменування вулиць, які знаходяться на території громади. Раніше виконавчий комітет Тарутинської селищної ради погодив перелік об'єктів топоніміки (вулиць, провулків, тощо) населених пунктів, назви яких пов’язані з державою-агресором чи історією російської імперії та СРСР і пропонуються для перейменування.

Поділитися