18 березня 2022 р. 07:48

В Ізмаїлі на базі вишу створили хаб для допомоги переселенцям

В Ізмаїлі на базі вишу створили хаб для допомоги переселенцям

Гуманітарний хаб для тимчасових переселенців та потенційних біженців розпочав  роботу днями в стінах Ізмаїльського державного гуманітарного університету (ІДГУ).

Аналогічні гуманітарні хаби створені та створюються і в іншиї українських містах - у Вінниці, Полтаві, Одесі, Тернополі.

Про ключові завдання новоствореної організації в Ізмаїлі журналістам розповіли втілювачі корисної ініціативи. Серед них, окрім ІДГУ, також представники міжнародної мережі взаємодії "Джерела Турботи", міжнародний благодійний фонд "Сєрж Гудман та Добро", профспілка працівників Ізмаїльського морського торговельного порту "Захист справедливості", продюсерський центр "Лакі Старз".

«Ми розуміємо, що зараз актуально переймати досвід активних волонтерських громад міст України. Наш центр створений задля об’єднання волонтерів міста, які бажати та мають змогу допомогти тим, хто опинився в Ізмаїлі через війну. Велика доля тих, хто вже взявся до справи – це наші студенти та викладачі», - розповів ректор ІДГУ Ярослав Кічук.

Основна місія хабу полягає у вирішенні цілої низки завдань: сприянні в гуманітарній допомозі, прискореному перетині державного кордону, наданні безкоштовного проживання та харчування, охоронних послуг, психологічної, коучінгової, медичної, юридичної допомоги жінкам та дітям, антикризової підтримки підприємцям, проведенні інформаційних кампаній з протидії торгівлі людьми та різних форм експлуатації.

«Ми хочемо, аби всі, хто залишає свої домівки і, шукаючи притулку приїжджає до Ізмаїла, - де поки слава Богу, поки тихо і не стріляють, - відчували про себе реальну турботу. Щоб була налагоджена комунікація між місцевими жителями і тими, хто сюди приїжджає, щоб було якомога менше конфліктів. Щоб люди, які вирішать залишитися в Ізмаїлі могли соціалізуватися та ефективно комуні кувати між собою», - пояснив засновник благодійного фонду Сергій Гудман (м. Київ).

Як повідомили у прес-службі Ізмаїльського гуманітарного хабу, тільки за останні 10 днів безкоштовними послугами двох гуртожитків університету скористалися 119 громадян, які приїхали до міста.

Згідно прогнозів експертів, найближчими тижнями можливий початок другої хвилі міграції та евакуації зі східних, центральних та південних областей України. Ізмаїл розташований у безпосередній близькості до кордону з Румунією, куди виїжджає чимало наших співвітчизників. Тому місто має бути готове до прийому тих, хто буде проїздом, чи вирішить лишитися у ньому. Пріоритетне завдання для команди волонтерів абу – якісно підготувати місто до можливого збільшення кількості переселенців, місць їх перебування в Ізмаїлі та ефективного транзиту через наше місто.

Координаційний штаб Ізмаїльського гуманітарного хабу розташований за адресою:
м. Ізмаїл, вул. Рєпіна, 12. Контактний телефон : +38(099)148-00-81. Також отримати актуальну інформацію щодо діяльності та можливостей хабу можна через телеграм-канал  
Для інформування та висвітлення діяльності при Ізмаїльскому гуманітарному хабі працює антикризовий гуманітарний медіацентр.

Центр допомоги та взаємодії розпочав роботу в Ізмаїлі 9 березня. Окремим напрямком роботи центру є забезпечення містян життєво важливими медикаментами, які наразі відсутні в аптечній мережі Ізмаїла через те, що місто закуповувало левову долю ліків у центральній частині країни, де зараз тривають активні бойові дії. 

Нагадаємо, міська рада Ізмаїла направила до посольства Румунії листа з проханням закупити і передати місту конкретні медикаменти у вигляді гуманітарної допомоги.

Дивіться більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися