22 квітня 2022 р. 17:59

В громадах Одещини створюють обереги та печуть паски для воїнів ЗСУ

Фото: U-LEAD з Європою

(Фото: U-LEAD з Європою)

У цю неділю, 24 квітня, відбудеться найбільше християнське свято для православний вірян – Великдень. Однак через війну українці готуються до свята по-особливому. Кулінарні батальйони громад печуть паски та готують смачні страви, щоб передати захисникам на передову та людям, які знаходять прихисток у їхніх громадах та створюють обереги для воїнів ЗСУ.

Про це розповіла керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області Юлія Молодожен.

Наприклад, у творчій майстерні Арцизької публічної бібліотеки впродовж цього тижня з ранку і до обіду проводилися майстер-класи по створенню писанки. Як зазначають організатори: "приємно бачити велике бажання дітлахів ретельно виготовляти щось своїми руками, спілкуватися, дізнаватися про нове. Радує і те, що багатьох дітей супроводжують батьки, допомагають їм впоратися з творчими завданнями".

Толоки, прибирання, озеленення – кожна громада прагне навести лад на своїй території. А дехто попри всі негаразди встановлює святкові фотозони і тим самим стверджує: «Україна переможе!»

Так, у самому центрі Подільської міської територіальної громади встановили святкові фотозони.

"Кожна із них є особливою та неповторною. Перехожі вже милуються і великими писанками. Це нагадування подільчанам та гостям міста, зокрема вимушеним переселенцям, про свято Воскресіння Христового, свято перемоги життя над смертю та єднання християн світу", - зазначили у Подільській міській раді.

У Біляївській громаді святкову зону в центрі міста прикрасять композицією з п’яти ексклюзивних писанок, а також встановлять традиційне Великоднє дерево. Конструкції 1,5 метрових яєць виготовили на місцевому підприємстві КП «Спутник», а розпис і оздоблення зробили місцеві художники-митці. Усі писанки ексклюзивні, переважатимуть в них національні, жовто-блакитні кольори.

Відвідуючи святкову зону, містяни та гості міста зможуть дізнатися про традиції писанкарства. Для цього достатньо відсканувати QR-код, розміщений тут.

У Визирській громаді проводиться Великодневий калейдоскоп «Добром примножимо добро». Як повідомили у відділі освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради, дорослі і діти зможуть долучитися до таких заходів: онлайн-фестивалю «Великодній сувенір», благодійної акції «Великодній кошик», відкритого конкурсу-виставки «Великодня писанка» та акції з доброустрою та озеленення територій «Великодня толока».

"В умовах війни, Великдень - це не лише весна, з цим святом пов'язані надії українців на перемогу та відродження України. Наближаємо перемогу РАЗОМ", - переконані організатори заходів.

Зазначимо, що в Одеській області скасували комендантську годину на Великодню ніч.

Нагадаємо, Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляв, що рф може готувати провокації в храмах Одещини на Великдень.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися