23 квітня 2022 р. 09:10

В Чорному морі рф розмістила щонайменше чотири субмарини для ракетних атак — експерти

Фото ілюстративне: Підводний човен "Палтус" GETTY IMAGES

(Фото ілюстративне: Підводний човен "Палтус" GETTY IMAGES)

Росія застосовує як мінімум чотири підводні човни для здійснення атак ракетами типу "Калібр" по цілях на території України.

Про це повідомили військово-морські експерти Г.І. Саттон і Бенджамін Піттет у коментарі The Times, також інформацію в соцмережах поширив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

За їх словами, у Чорному морі діють щонайменше чотири російські субмарини проєкту 877 "Палтус", з яких здійснюють ракетні атаки по далеких цілях в українському тилу.

Ракети запускають із глибини до 50 метрів, що перешкоджає ефективній фіксації ракетних запусків радарами та супутниками.

Саттон і Піттет припускають, що росіяни почали використовувати підводні човни частіше, після потоплення крейсеру "Москва", аби уникнути ризиків контратаки з боку української берегової охорони.

На їхню думку, є вагомі підстави стверджувати про ракетні запуски із субмарин по цілях в українському тилу через наявність даних у відкритих джерелах інформації про завантаження ракет "Калібр" та боєголовок на російські підводні у військово-морських портах.

"Ми не бачимо їх під товщею води (із супутників – ред.), але ми можемо бачити, як на них завантажують ракети і боєголовки в портах.

Незадовго до вторгнення ми бачили з відкритих даних, як на борти субмарин завантажували ракети. Завантаження ракет продовжилися також після початку вторгнення", - зазначив Саттон.

Ці підводні човни здатні запускати ракети типу "Калібр" із торпедних апаратів, які можуть летіти до цілей на відстані аж до 2500 кілометрів, тобто з Чорного моря можуть сягнути всіх українських регіонів.

Крім того, Саттон додав, що російські військові кораблі почали поводитися обережніше вздовж українського узбережжя, аби не потрапити в зону дії протикорабельних ракет українських сил.

Нагадаємо, офіцер ОК "Південь" Владислав Назаров повідомлв, що кораблі Чорноморського флоту рф проводять пошукові роботи на місці затоплення крейсера "Москва". 

Нагадаємо, 13 квітня флагман Чорноморського флоту російської федерації крейсер "Москва" отримав тяжкі ушкодження та затонув.

Зазначимо, що морська охорона заборонила плавання в деяких гирлах Дунаю через мінну небезпеку.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися