22 вересня 2022 р. 09:25

В Біляївці змінять назви вулиць з іменами радянських діячів

Фото: Біляївська міська рада

(Фото: Біляївська міська рада)

Біляївська міська рада оголосила чергові громадські обговорення щодо перейменування об'єктів топоніміки в місті, а саме трьох вулиць та одного провулка. 

Як повідомили у пресслужбі міської ради, робоча група з проведення громадського обговорення щодо перейменування
об’єктів топоніміки пропонує перейменувати:

  • вулицю Горького на вулицю Грушевського,  
  • вулицю Олега Кошового на вулицю Віталія Гуляєва,  
  • вулицю Чуйкова на вулицю Богдана Хмельницького.

Провулок Чуйкова відповідно на провулок Богдана Хмельницького. 

З 22 вересня по 7 листопада міська рада проводитиме опитування містян. Їм запропонують не лише підписатися під пропозицією робочої групи, але й надати власні пропозиції щодо перейменування. Власне ж обговорення відбудуться 3 листопада.

Максим Горький відомий радянський письменник.

Натомість, Михайло Грушевський - перший керівник першої в історії незалежної Української держави, який підписав 18 січня 1918 IV універсал про незалежність України. Історик, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор науки, політичний, громадський та державний діяч. 

Олег Кошовий один з учасників підпільної організації "Молода гвардія", що діяла в місті Краснодон (нині Сорокине) Луганської області під час Другої світової війни. 

Натомість, Віталій Гуляєв український полковник, командир 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу, учасник російсько-української війни: з початком війни на сході України 2014 року брав участь у бойових діях, загинув у ході російського вторгнення в Україну в 2022 році, Лицар ордена Богдана Хмельницького III ступеня (2022, посмертно).

Василь Чуйков радянський воєначальник, Маршал Радянського Союзу (з 1955), двічі Герой Радянського Союзу (1944, 1945). Член ЦК КПРС в жовтні 1961 - березні 1982 р. 

Натомість, Богдан Хмельницький – український військовий, політичний і державний діяч, гетьман Війська Запорізького, очільник Українського гетьманату (1648-1657).

Раніше Біляївська міська рада також ініціювала громадське обговорення щодо перейменування об’єктів топоніміки міста - вулиць та провулків.

У квітні депутат Біляївської міської ради Сергій Білюк запропонував змінити назву вулиці Московської в Біляївці на Варшавську.

Зазначимо, що в країні та в Одеській області зокрема дійсно масово перейменовують русифіковані топоніми. Так, Комісія з питань перейменування об'єктів Южненської громади в Одеській області розглянула та підтримала перейменування вулиці Жовтневої в селищі міського типу Нові Біляри. 

На початку серпня Южненська міська рада організувала громадське обговорення щодо перейменування вулиць в цих населених пунктах ім'ям загиблого на Миколаївщині командира 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу Віталія Гуляєва.

Наприкінці липня низка народних депутатів висловила ініціативу назвати в його честь вулицю в Одесі. Офіцер загинув 23 липня 2022 року.

Поділитися