02 квітня 2022 р. 16:33

В Біляївці планують позбутися Московської вулиці

В Біляївці планують позбутися Московської вулиці

Біляївська міська рада, краєзнавці, небайдужі біляївці закликають перейменувати вулиці Біляївської громади, які мають хоча б якесь відношення до тривалої російської колонізації південної частини України та до війни, яку розв'язала Росія проти України, а 24 лютого 2022 лютого о п'ятій ранку здійснивши повномасштабний воєнний наступ на мирні міста та селища нашої держави.

Першим у публічному просторі підняв цю тему депутат Біляївської міської ради Сергій Білюк, повідомляє Біляївка.City.

Білюк запропонував перейменувати вулицю на Варшавську. Свою пропозицію він пояснив тим, що Польща неймовірно потужно наразі підтримує нашу країну, є її адвокатом на міжнародній арені, прирівняла у правах та соціальних гарантіях біженців до своїх громадян.

Біляївський краєзнавець, заступник директора Одеського обласного архіву Сергій Крачков був другим, хто висловився ще більш радикально, запропонувавши також перейменувати вулицю Суворова. 

Біляївець Анатолій Савіцький пропонував перейменувати вулицю Московську ще у 2018 році. Однак тоді це рішення не підтримали біляївці.

Тож Біляївська міська рада звернулася на сторінці у Facebook з проханням проголосувати, чи підтримуєте ви рішення про перейменування цієї вулиці.

Нагадаємо, у лютому Захарівська селищна рада Роздільнянського району Одеської області вирішила декомунізувати вулицю імені Валентини Терешкової в селі Балашове.

У вересні 2021 року комісія з питань найменування (перейменування) вулиць, інших об’єктів, встановлених пам’ятних знаків Фонтанської сільської ради вирішила перейменувати вулиці Терешкової у селах Фонтанка, Крижанівка та Нова Дофінівка. 

10 вересня 2021 року в залі засідань Ренійської міської ради Одеської області відбулися громадські слухання з питання перейменування вулиць та провулків населених пунктів громади. На суд громадськості були винесені пропозиції про перейменування шести вулиць в місті Рені, двох вулиць і одного провулка в селі Долинське і однієї вулиці в селі Котловина.

На сайті Южненської міської ради опубліковане розпорядження міського голови про призначення громадських слухань щодо перейменування селища Нові Біляри. 

Раніше Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов стосовно скасування розпорядження міського голови Одеси Геннадія Труханова «Про скликання громадських слухань щодо обговорення питань про повернення деяким об’єктам топоніміки у місті Одеси попередніх назв». 

Поділитися