13 серпня 2022 р. 17:09

В Арцизькій громаді на Одещині перейменували 39 вулиць і демонтують три пам'ятники

В Арцизькій громаді на Одещині перейменували 39 вулиць і демонтують три пам'ятники

Депутати Арцизької міської ради в Одеській області 12 серпня на сесії одностайно підтримали рішення щодо перейменування вулиць та провулків в населених пунктах територіальної громади. Про це повідомляє Болградська районна військова адміністрація.

У результаті 39 вулиць та провулків отримали нові назви: у селі Надеждівка вулиця Гагаріна – вулиця Квіткова, у селі Главані вулиця Гагаріна - вулиця Степова, провулок Радянський - провулок Шкільний, вулиця 28 Червня - вулиця Молодіжна; у селі Виноградівка вулиця Мира – вулиця Миру (відповідно до українського правопису), вулиця Надіждівська – вулиця Надіївська (відповідно до українського правопису); у селі Кам’янське вулиця Тениста – вулиця Тіниста (відповідно до українського правопису), вулиця Гагаріна – вулиця Центральна, вулиця Кутузова – вулиця Михайлівська, вулиця Пушкіна – вулиця Шевченка, вулиця 28 Червня – вулиця Лесі Українки; у селі Новохолмське вулиця Степна – вулиця Степова (відповідно до українського правопису); у селі Холмське вулиця Шевченко – вулиця Шевченка (відповідно до українського правопису), вулиця Суворова – вулиця Степова, вулиця Кутузова – вулиця Болгарська, вулиця Пушкіна – вулиця Миру; у селі Делень вулиця Гагаріна - вулиця Успенська, вулиця Матросова - вулиця Болгарська, вулиця Пушкіна - вулиця Петра Песаря, у селі Нова Іванівка провулок Дмитровський - провулок Дмитрівський, провулок Мельничний - провулок Млиновий.

В Арцизі перейменували такі вулиці: 28 Червня – вулиця Свободи, вулиця Горького – вулиця Леонтовича, вулиця Жовтнева – вулиця Шовковична, вулиця Карла Маркса – вулиця Якоба Клетта, вулиця Матросова – вулиця Захисників Миколаєва, вулиця Рози Люксембург – вулиця Затишна, вулиця Суворова – вулиця Козацька, вулиця Пушкіна – вулиця Троїцька, вулиця Буджакська – вулиця Буджацька (відповідно до українського правопису), вулиця Кірпічна – вулиця Цегляна (відповідно до українського правопису), вулиця Машиностроїтелів та вулиця Металічна – вулиця Реміснича, провулок Тупіковий – провулок Виноробів, вулиця Гагаріна – вулиця Грушевського, вулиця Інтернаціональна – вулиця Відродження, вулиця Чкалова – вулиця Довженка.

В Арцизі – 2 перейменовано: вулицю Мічуріна у Яблуневу, Піонерську - у Вишневу, Проектувальну - у Проєктувальну (відповідно до українського правопису).

Також демонтують і "усунуть з публічного простору" пам’ятник Дмітрію Донському та двом монахам: Ослябя та Пєрєсвету - їх перенесуть на територію храмового комплексу; пам’ятники Карлу Марксу у м. Арциз та у с. Холмське перенесуть до музею, а на монументі Загиблим Воїнам замінять дату з 1941-1945 рр на 1939-1945 роки, а також змінять підпис з "Никто не забыт, ничто не забыто" на "Ніколи знову".

На початку серпня Білгород-Дністровська міська рада оголосила про проведення громадського обговорення у формі електронної консультації з питань перейменування вулиць та провулків міста. 

Южненська міська рада організувала громадське обговорення щодо перейменування вулиць в двох населених пунктах іменем загиблого на Миколаївщині командира 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу Віталія Гуляєва.

Також депутати Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області підтримали ідею назвати вулицю в селі на честь загиблого на Миколаївщині командира Віталія Гуляєва.

У Ренійській громаді збираються перейменувати близько 80 вулиць і провулків.

Поділитися