11 липня 2022 р. 16:37

Уряд має розглянути впровадження іспиту з української мови для охочих отримати громадянство

Уряд має розглянути впровадження іспиту з української мови для охочих отримати громадянство

Президент України Володимир Зеленський доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю комплексно опрацювати питання про можливе впровадження іспиту з української мови для іноземців, охочих до отримання українського громадянство.

Відповідна заява голови держави міститься у відповіді на електронну петицію, в якій автор Віталій Капустян вимагає ввести відповідний іспит.

"Відповідно до Конституції України правовий зміст громадянства України, підстави і порядок його набуття та припинення визначає Закон України "Про громадянство України".

Статтею 9 названого Закону визначено умови прийняття до громадянства України, однією з яких є володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування (пункт 5 частини другої).

Згідно із Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" особа, яка має намір набути громадянство України, зобов'язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. Водночас визначено, що вимоги до рівня володіння державною мовою, необхідного для набуття громадянства України, визначає Національна комісія зі стандартів державної мови. Складання іспиту на рівень володіння державною мовою, необхідний для набуття громадянства України, здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (стаття 7 зазначеного Закону).

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року №409 затверджено Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, зокрема для осіб, які мають намір набути громадянство України.

Питання щодо запровадження обов'язкового іспиту для набуття громадянства України потребуватиме законодавчого урегулювання", - йдеться у відповіді президента.

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №5630 "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України".

У червні Кабінет міністрів України підготував законопроєкт, який має значно спростити процедуру надання громадянства іноземним бійцям Операції об'єднаних сил (ООС) на Донбасі.

Поділитися