10 червня 2022 р. 18:51

В "Укрзалізниці" пояснили, чому не бажають знімати барельєф Леніна та Сталіна з Одеського вокзалу

В "Укрзалізниці" пояснили, чому не бажають знімати барельєф Леніна та Сталіна з Одеського вокзалу

Філія "Вокзальна компанія" акціонерного товариства "Укрзалізниця" відмовилася прибирати радянську символіку з будівлі вокзалу станції "Одеса-Головна". 

Про це повідомили активісти організації "Декомунізація Україна".

Зокрема у філії зазначили, що ще у жовтні 2015 року Констультативна рада з питань охорони культурної спадщини Одеської області вирішили, що усі декоративні елементи, використані в архитектурному вирішенні інтер'єру та екстер'єру будівлі вокзалу є втіленням авторського задуму та мають високу мистецьку, архітектурну та історичну цінність і не можуть розглядатись окремо від будівлі-пам'ятки. 

Тож барельєф Леніна, Сталіна, серпи та молоти "Укрзалізниця" вирішила залишити на будівлі одеського вокзалу.

Зазначимо, що у 2017 році ІзбірКом вже цікавився питанням декомунізації вокзалу та на свій запит отримав аналогічну відповідь. 

Нагадаємо, Захарівська селищна рада Роздільнянського району Одеської області вирішила декомунізувати вулицю імені Валентини Терешкової в селі Балашове.

У жовтні 2021 року Нерубайська сільська рада Одеської області відмовилась перейменовувати вулицю імені Валентини Терешкової через те, що не знайшла підтверджень, що вона названа на честь першої космонавтки.

У вересні 2021 року комісія з питань найменування (перейменування) вулиць, інших об’єктів, встановлених пам’ятних знаків Фонтанської сільської ради вирішила перейменувати вулиці Терешкової у селах Фонтанка, Крижанівка та Нова Дофінівка. 

10 вересня 2021 року в залі засідань Ренійської міської ради Одеської області відбулися громадські слухання з питання перейменування вулиць та провулків населених пунктів громади. На суд громадськості були винесені пропозиції про перейменування шести вулиць в місті Рені, двох вулиць і одного провулка в селі Долинське і однієї вулиці в селі Котловина.

На сайті Южненської міської ради опубліковане розпорядження міського голови про призначення громадських слухань щодо перейменування селища Нові Біляри.

Поділитися