10 лютого 2022 р. 10:05

Україна сплатить одеському політику-втікачу 15 тисяч євро через свавілля часів Януковича

Україна сплатить одеському політику-втікачу 15 тисяч євро через свавілля часів Януковича

Європейський суд з прав людини розглянув скаргу колишнього нардепа Ігоря Маркова, якого позбавили депутатського мандату у 2013 році через підозри у фальсифікації виборів.

Тепер Україна має виплатити 15 тисяч євро політику, який втік із країни ще у 2014 році, повідомляють "Ґрати".

Йдеться про вибори у Верховну Раду України 28 жовтня 2012 року. Тоді Ігор Марков, лідер партії "Родина", балотувався від одномандатного округу №133 Київського району Одеси та переміг, обійшовши свого найближчого конкурента - офіційного кандидата від "Партії регіонів" Олексія Гончаренка на 6% голосів.

Під час голосування скарг до комісії з цього округу не надходило, але четверо членів комісії все ж таки написали в окремій думці про те, що сумніваються у результатах виборів.

Один із них зазначив, що "застосування насильства, погроз, обману, підкупу або будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця забороняється, в той же час, всі ці негативні явища набули поширення та мали системний характер, такі факти широко висвітлювалися у пресі, телебаченні та мережі Інтернет, а також були зафіксовані у висновках різних спостережних місій, зокрема, Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту та Парламентської асамблеї НАТО".

У підсумковому звіті за результатами спостереження "Комітетом виборців України" справді йдеться про низку порушень в окрузі №133. Наприклад, зафіксовано факт використання для заповнення виборчих бюлетенів ручок зі "зникаючим чорнилом".

Пів року по тому, у липні 2013 року, депутат Юрій Кармазін поскаржився до прокуратури на порушення на виборах в окрузі Ігоря Маркова. Правоохоронці порушили кримінальну справу. Пізніше МВС, посилаючись на експертизу, повідомило ЦВК, що 6 тисяч 38 бюлетенів за Маркова були сфальсифіковані. Спочатку стояли позначки за інших кандидатів, але їх стерли.

30 серпня 2013 року ЦВК відповіла слідчому, що не може нічого зробити лише на підставі порушень, знайдених у результаті досудової перевірки, — необхідне рішення суду про те, що бюлетені були підроблені. Того ж дня Кармазін та його соратники Сергій Сотников та Степан Терзі подали адміністративний позов проти ЦВК. Вони вимагали визнати результати виборів недійсними та позбавити Ігоря Маркова мандата.

Політик, який проходив у справі третьою особою, заперечив позов. Він вказав на "деякі невідповідності у висновках слідства" та стверджував, що бюлетені могли бути підроблені правоохоронцями. Помітки за інших кандидатів, на думку Ігоря Маркова, могли бути проставлені та стерті під час слідчої перевірки. Пізніше він повідомив на своєму сайті, що суд відмовився заслухати голів дільничних виборчих комісій, на яких виявили порушення, та долучити до справи матеріали відеозйомки з дільниць.

Ігор Марков вважав, що його хочуть позбавити мандата через те, що він не підтримує курсу на європейську інтеграцію України і не збирається голосувати за законопроекти, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

12 вересня 2013 року Вищий адміністративний суд задовольнив позов частково. Він визнав недійсними результати виборів у виборчому окрузі Маркова, скасував його реєстрацію як обраний депутат і ухвалив, що результати виборів у цьому окрузі встановити неможливо. При цьому він зазначив, що посилання Маркова на невідповідності не доводять, що бюлетені не були сфальсифіковані.

20 вересня 2013 року Маркова позбавили депутатського мандату.

У жовтні 2013 року Ігоря Маркова затримали за підозрою у хуліганстві з завданням побоїв, частина 4 статті 296 КК. Слідство вважало, що у 2007 році він разом із кількома соратниками напав на пікет проти відтворення в Одесі пам'ятника Катерині II, організованому націоналістами партії "Свобода". Восени 2009 року Марков навіть залишав на кілька місяців країну за підтримки нардепів "Партії регіонів" та Компартії. Він повернувся, а 2010 року справу було закрито. Через три роки справу відновили, Маркова затримали, заарештували, і він чотири місяці провів у СІЗО. Після визволення він виїхав до Росії. У 2015 році його, на запит Українського бюро Інтерполу, затримали в Італії, але відмовилися депортувати в Україну, погодившись із політичним характером переслідування. 

Тоді журналістам відмовили в отриманні узагальнених результатів слідства, хоча з початку розслідування справи пройшло вже більше трьох років.

У серпні 2015 року представники організацій, що входять до Координаційного комітету громадських організацій Майдану підписали відкритий лист до тодішніх президента України Петра Порошенка, генпрокурора Шокіна і глави СБУ Грицака з вимогою заборонити діяльність в Україні партії «Родина», яку очолює Ігор Марков. Громадські працівники вимагали також порушити кримінальні справи проти функціонерів партії і перевірити фінансову складову їх діяльності.

Адвокат Маркова Олександр Казарновський одразу після рішення національного суду заявив, що вони мають намір подати скаргу до Європейського суду з прав людини.

ЄСПЛ вважав, що визнання результатів виборів недійсними було довільним. Він звернув увагу на незрозумілу затримку з переглядом результатів виборів, розпливчастість аргументів у скарзі депутата, відсутність будь-яких після виборних скарг до ЦВК у цьому виборчому округу протягом місяця після перемоги Маркова та відсутність перешкод для можливих скарг, та нарешті визнав нездатність Вищого адміністративного. суду належним чином розглянути аргументи Маркова.

Марков просив стягнути 42,3 тисяч євро матеріальних збитків — зарплату, яку він міг би отримати, будучи депутатом до листопада 2014 року. І 100 тисяч євро моральної шкоди.

3 лютого ЄСПЛ вирішив, що Марков був позбавлений права на вільні вибори стаття 3 Протоколу №1 Конвенції з прав людини і присудив йому компенсацію у 12 тисяч євро матеріальної та 3 тисячі моральної шкоди.

24 лютого 2014 року, після Революції Гідності, новий спікер Верховної ради Олександр Турчинов скасував розпорядження про позбавлення мандату. 

Нагадаємо, у 2018 році прокуратура Одеської області спільно з Управлінням Служби безпеки в області надіслали письмове повідомлення про підозру колишньому народному депутату України Ігореві Маркову у скоєнні низки злочинів проти основ національної безпеки та громадського порядку.

Поділитися