22 травня 2022 р. 20:09

У Ренійській громаді посилять боротьбу із пожежами

ФОТО: Михайло Бойко

(ФОТО: Михайло Бойко)

Ренійська міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затвердила низку заходів щодо запобігання виникненню пожеж, загибелі та травмуванню людей під час пожеж, відпочинку на водних об'єктах та використання виробів, організації профілактичної та інформаційно-роз'яснювальної роботи на території Ренійської міської територіальної громади в 2022 році.

Як повідомляє кореспондент ІзбірКому, у протоколі засідання комісії, опублікованому на офіційному сайті громади, повідомляється, що впродовж 2021 року в населених пунктах та на об'єктах, підконтрольних органам державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту в Ізмаїльському районі зареєстровано 686 пожеж (за 2020 рік – 506 пожеж) – зростання на 35,6% , внаслідок яких загинуло 10 осіб (за 2020 рік – 7 осіб загинуло) – зростання на 42,9 %; 8 людей отримали травми (за 2020 рік – 4 особи отримали травми) зростання на 100%.

Знищено, пошкоджено 106 будівель та споруд (за 2020 рік – 151) зростання на 42,5%; 26 одиниць автотранспортної техніки (за 2020 рік – 22) зростання на 15,4%.

Прямий матеріальний збиток від пожеж склав 6 мільйонів 997 тисяч 461 гривня (за 2020 рік – 12 мільйонів 690 тисяч 295 гривень) – зменшення на 81,35%. Побічні збитки від пожеж склали 57 мільйонів 611 тисяч 022 гривні (за 2020 рік – 43 мільйони 213 тисяч 757 гривень) зростання на 25%.

З урахуванням приведеннях цифр комісією було затверджено низку заходів для запобігання пожежам із зазначенням їх конкретних виконавців.

Відділ освіти виконкому Ренійської міськради повинен в установах загальної середньої освіти та дитячих дошкільних закладах провести виховну роботу, спрямовану на запобігання пожежам від дитячих витівок з вогнем та виховання у дітей дбайливого ставлення до національного багатства, а також набуття навичок особистої безпеки у разі виникнення пожежі.

А відділ інформаційних технологій та інформаційної політики виконкому міськради має продовжувати широке інформаційне та роз'яснювальне висвітлення серед населення, установ, організацій та інших суб'єктів господарювання інформації про відповідальність, передбачену за дії, спрямовані на знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, відповідно до вимог статей КУпАП № 77 та 77-1.

Таке доручення викликане тим, що, як зазначено в протоколі, спалювання сухої трави вздовж доріг, лісосмуг та на відкритих територіях, через які проходять високовольтні лінії електромереж, поблизу лісових масивів та газопроводів є особливо небезпечним фактором пожеж у літній період. У населених пунктах спалення сухої трави чи листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння.

У довідці, наданій начальником 31 державної пожежно-рятувальної частини капітаном служби цивільного захисту Валентином Саллі, зазначено, що станом на 10 травня 2022 року на території Ренійської громади виникло 148 пожеж, основна частина з яких, 126 пожеж, це пожежі в екосистемах. рослинності на відкритій території) та 16 у житловому секторі.

У зв'язку з цим працівники відділення поліції № 2 Ізмаїльського РВП ГУНП України в Одеській області мають організувати проведення рейдів та патрулювання лісових масивів, територій та об'єктів природно-заповідного фонду для здійснення контролю за дотриманням лісокористувачами, населенням та підприємствами вимог пожежної безпеки.

КО «ЖКС» має постійно проводити роботи з ліквідації тимчасово утворених та стихійних звалищ. Активізувати роботу із протипожежного захисту територій, зокрема викошування сухої рослинності, вивезення пального сміття, обкошування узбіччя доріг у межах зон відповідальності.

КП «Водоканал» має містити у справному стані джерела протипожежного водопостачання, а також виконувати їх плановий ремонт та ремонт відповідно до приписів та актів перевірок органів ДСНС. Слід зазначити, що цю роботу, силами працівників «Водоканалу» та працівників ДСНС, розпочато до 19 травня, дня проведення засідання комісії.

Так 11 травня міський голова Ігор Плехов на своїй сторінці у Facebook розмістив інформацію, супроводжену фото та відео, наступного змісту: «У період з 27 по 30 квітня 2022 року особовим складом 31 ДПСЧ була організована перевірка пожежних гідрантів, розташованих на водопровідній мережі. Рені. Хочу подякувати керівництву та співробітникам КП «Водоканал» за проведену якісну роботу в такий тяжкий час, з ремонтів пожежних гідрантів, які вже багато років були несправні. Справний пожежний гідрант – запорука швидкої ліквідації пожежі на об'єктах інфраструктури, що розташовані поруч. Багато громадян не знають, що кількість води, з якої приїжджає пожежний автомобіль на пожежу, вистачає на 5-10 хвилин роботи. Тому справні пожежні гідранти – важлива складова під час ліквідації пожеж»!

Особливо великий перелік заходів було затверджено на період проведення жнив. При цьому наголошено, що у 2021 році завдяки виконанню комплексу пожежно-профілактичних заходів під час жнив вдалося не допустити пожеж у місцях збирання, зберігання та переробки врожаю в Ізмаїльському районі.

Окрім протипожежних заходів на засіданні комісії ТЕБ та НС затверджено список та карти-схеми місць знищення вибухонебезпечних предметів на території Ренійської громади:

При виявленні вибухонебезпечних предметів біля р. Рені, с. Долинське, с. Лиманське їх знешкодження проводитиметься в яру поруч із с. Долинське.

При виявленні вибухонебезпечних предметів біля с. Орлівка, с. Новосільське, с. Плавні, с. Котловина їх знешкодження проводитиметься в яру, розташованому на виїзді із села Орлівка.

Поділитися