03 жовтня 2022 р. 09:15

У Туреччині спустили на воду перший корвет для України

Фото: Олена Зеленська/Facebook

(Фото: Олена Зеленська/Facebook)

Корвет класу Ada, якому ще минулого року президент дав назву "Іван Мазепа", спустили на воду у Туреччині вчора, 2 жовтня. 

Про це повідомили дружина президента України Олена Зеленська, яка стала "хрещеною" корабля та голова Офісу президента Андрій Єрмак на своїх сторінках у соціальних мережах. 

Це перший з двох корветів цього класу, який заклали у Туреччині у вересні 2021 року. Наприкінці грудня на суднобудівному підприємстві в Стамбулі почали збирати корпус корвета. Планувалося, що добудовувати корабель будуть в Миколаєві вже 2023 року, але повномасштабне вторгнення російської федерації змусило змінити ці плани. 

Відповідно до контракту, Туреччина мала побудувати перший корабель на своїх потужностях до стану 80% готовності, а потім корвет повинні були доробити в Україні. Другий й наступні кораблі мали будуватися вже на потужностях заводу "Океан" в Україні із залученням турецьких спеціалістів. Таким чином мала відбутися поступова передача технологій.

"Гетьман Іван Мазепа" - це протичовновий корвет типу Ada, збудований Туреччиною для України на суднобудівній верфі в Стамбулі. Корабель має стати флагманом Військово-морських сил Збройних сил України, замінивши на цьому посту фрегат "Гетьман Сагайдачний", затоплений в Миколаєві (2-3 березня 2022 року) після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Наразі корабель ще не має озброєння. Стандартне, яке використовують у Туреччині - це 76-мм гармата, два 12,7-мм кулемети, торпедними апаратами ракетами "Гарпун" та зенітними ракетами RIM-116 ПУ Mk 49 RAM. Також корабель озброюється гелікоптером. У турок це S-70B Seahawk.

Для України корвети типу Ada будують з урахуванням можливості переозброєння новіші зразки озброєння, а також з можливістю використання озброєння різних виробників. Зокрема комірки під протикорабельні ракети будуть виготовлятися таким чином, щоб з них можна було запускати як вітчизняні ПКР "Нептун", так і іноземні: американський Harpoon, турецьку Atmaca, норвезьку Naval Strike Missile та перспективні гіперзвукові ПКР.

РК-360 МЦ "Нептун" - комплекс крилатих ракет наземного базування з протикорабельної ракетою, який призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, десантних, танкодесантних кораблів і транспортів, які діють як самостійно, так і в складі корабельних груп і десантних загонів , берегових радіо-контрастних цілей, в простих і складних метеорологічних умовах в будь-який час доби і року, при активному вогневому і заради-електронному протидії супротивника. Саме такими потопили ракетоносний крейсер "Москва" - флагман російського чорноморського флоту.

Щодо бойової інформаційно-керуючої системи то на кораблі змонтують турецьку GENESIS.

Взагалі раніше Радіо Свобода повідомляло, що українські корвети матимуть західне озброєння. Ударна ракетна зброя - протикорабельний ракетний комплекс Harpoon виробництва США. Також корвет мають озброїти зенітно-ракетним комплексом VL MICA, артилерійськими установками OTO Melara Super Rapid (76-мм) і Millennium (35-мм), а також дистанційно керованими стабілізованими кулеметами(12,7-мм) Aselsan STAMP. Мінно-торпедне озброєння корвету складатиметься з торпедних апаратів (324-мм) з протичовновими торпедами Murene 90 Impact. Все озброєння планували встановлювати в Україні й воно вже було замовлене Міністерством оборони по прямим контрактам з виробниками.

ФОТО: Олена Зеленська/Facebook 

Поділитися