30 липня 2022 р. 17:40

"Трояндове королівство": село з Одещини перемогло у всеукраїнському конкурсі

Фото: Людмила Прокопечко

(Фото: Людмила Прокопечко)

Село Трояндове Доброславської територільної громади Одеської області посіло перше місце у всеукраїнському конкурсі "Неймовірні села України 2022". Про це інформують організатори конкурсу.

Перемогу здобув проєкт села Трояндове зі створення сільськогосподарського кооперативу «Трояндове королівство».

Загальна вартість проєкту складає 399 тис. грн, з яких 250 тис. грн — кошти майбутніх членів кооперативу та 50 тис. грн надає територіальна громада.

Тепер за свою перемогу проєкт отримає грошовий грант у розмірі 100 тис. грн на його реалізацію від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні. 

Насамперед планується створення сільськогосподарського кооперативу та реєстрація торговельної марки «Трояндове королівство». За грантові кошти конкурсу буде закуплене обладнання для переробки троянд та облаштування магазину. Також планується розробка сайту для інтернет-магазину. В межах проєкту планується створення крамниці, інтернет-магазину та акаунтів у соціальних мережах для продажу продукції. Приміщення комунальної власності під крамницю на пільгових умовах місцева влада передасть членам кооперативу. 

З троянд кооператив буде виготовляти чаї, наливки, настоянки, мило, варення, конфітюр із пелюсток троянд, сувенірну продукцію. 

Крім того, вже у жовтні планується закласти тематичний трояндовий парк на площі 3 га з фотозонами і зонами відпочинку. Ділянка під парк уже виділена, також селищна рада допомогла з приміщенням для магазину.

Друге місце у конкурсі посіло село Кваси із Закарпатської області. Учасники з цього населеного пункту подали на конкурс проєкт зі створення мобільного пункту прийому та охолодження молока. Загальна вартість проєкту складає 15 тис. євро.

На третьому місці - село Тупчів з Чернігівщини. Місцеві жителі подали проєкт зі створення соціальної мініпекарні. Головною метою є посилення продовольчої безпеки через забезпечення потреб мешканців 11 населених пунктів Тупичівської територіальної громади хлібом. 

Експертна рада конкурсу оцінювала проєкти сіл за трьома критеріями: актуальність проєкту та реалістичність його втілення (запуск проєкту протягом року) для села та громади; економічна доцільність та конкурентоспроможність бізнес-проєкту; вирішення проблем сталого розвитку в межах реалізації бізнес-проєкту.

У липні Доброславська селищна рада майже втричі збільшила фінансування мобілізаційної підготовки. У червні місцеві депутати підтримали перейменування низки вулиць у громаді.

Поділитися