21 січня 2022 р. 17:32

Термін придатності систем життєзабезпечення бомбосховищ Одеси давно сплинув

Термін придатності систем життєзабезпечення бомбосховищ Одеси давно сплинув

Одеський міський голова Геннадій Труханов планує звернутися до Ради національної безпеки та оборони України з питанням про можливість переобладнання систем життєзабезпечення у бомбосховищах міста.

Про це він повідомив під час наради щодо оснащення об'єктів цивільної оборони.

Під час наради відбулося обговорення оснащення об'єктів, у тому числі системою вентиляції та фільтрації повітря, оскільки термін їхньої придатності давно минув.

«Я переконаний: встановлення систем життєзабезпечення – питання, яке має бути розглянуте на державному рівні. Мною будуть підготовлені відповідні звернення до РНБО та наших міжнародних партнерів, які підтримують Україну та Одесу, зокрема у питанні підвищення обороноздатності», - прокоментував підсумки наради Геннадій Труханов.

Крім того, мер Одеси доручив профільним службам підготувати перелік наявних у місті засобів цивільного захисту, а також розрахункову потребу та список виробників. 

Наразі в Одесі налічуються 353 захисні споруди цивільної оборони різних форм власності. З них 85 перебувають у комунальній власності міста.

У 2014-2015 роках усі захисні споруди були упорядковані. Міськими службами було вивезено понад 500 кубометрів сміття, яке роками складалося мешканцями прилеглих будинків. Також було відремонтовано системи водопостачання та каналізації. Міські служби і сьогодні продовжують підтримувати ці об'єкти в належному стані.

Нагадаємо, раніше Господарський суд Одеської області частково задовольнив позов прокурора проти Одеської міської ради, виконкому та двох приватних компаній щодо продажу приміщення колишнього бомбосховища на вулиці Маразліївській. 

Фонд державного майна України на початку 2021 року ініціював передачу майна, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств, але залишилось на їх балансах і звернувся до Одеської обласної державної адміністрації з пропозицією підтвердити готовність перейняти функції з управління майже 300 об’єктами. 

Департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради оприлюднив онлайн-мапу бомбосховищ міста, які входять до Фонду захисних споруд. 

На мапі окремо вказані 208 звичайних бомбосховищ і 135 протирадіаційних сховищ в різних районах міста.

У квітні 2016 року Одеська обласна державна адміністрація опублікувала інтерактивну мапу захисних споруд цивільної оборони. Тоді згідно з мапою в Одесі були розташовані 87 таких споруд.

Менше всього бомбосховищ було в Березівському та в Кодимському районах, там подібні споруди розташовані по одному в районних центрах, а найбільше в Ізмаїльському районі – 73, причому 53 з них в Ізмаїлі.

Поділитися