02 вересня 2022 р. 08:59

Судно із зерном з Чорноморська опинилося в Стамбулі через аварію в Босфорі

Фото: Reuters

(Фото: Reuters)

Судно Lady Zehma, яке йшло з порту Чорноморськ в Одеській області до італійської Ровени, відбуксирували до порту Стамбула, знявши з мілини.

Як повідомили в офісі губернатора Стамбула, в результаті інциденту ніхто не постраждав, пише Reuters.

Судноплавні дані показали, що судно стояло на якорі в Мармуровому морі (море між Чорним та Егейським морями, в яке з Чорного моря виходить Босфор, а до Егейського веде протока Дарданелли, - ред.), недалеко від узбережжя Стамбула, у п’ятницю вранці.

Судно із 3 тисячами 307 тоннами кукурудзи опинилося на мілині в протоці Босфор, тимчасово перекривши рух нею через поломку керма близько 18:00 за Гринвічем (тобто приблизно 20:00 за київським часом, - ред.).

Судноплавне агентство Tribeca повідомило, що буксирно-рятувальна операція Lady Zehma почалася о 21:10 за Гринвічем, а судно кинуло якір у районі південної стоянки Босфору о 23:30.

Як повідомили в офісі губернатора Стамбула, в результаті інциденту ніхто не постраждав. За даними очевидців і Refinitiv Eikon, під час посадки на мілину носова частина судна була приблизно за 150 метрів від берега в жвавому районі Бебек.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Зазначимо, що судно Karteria, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для допомоги населенню Ємену, вирушило 30 серпня у складі каравану з шести суден, які вийшли з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту "Південний" 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна.

13 серпня балкер FULMAR S вийшов у напрямку Туреччини з порту "Чорноморськ". Судно об’єдналося в караван з балкером THOE.

12 серпня, з портів "Чорноморськ" та "Південний" з українським продовольством вирушив п’ятий караван.

Загалом з портів Одещини вивезли понад мільйон тонн зерна.

ФОТО: Reuters

Поділитися