21 липня 2022 р. 19:37

Суди на Одещині стягнули з росії понад мільйон на користь двох українських переселенців

Суди на Одещині стягнули з росії понад мільйон на користь двох українських переселенців

В Малиновському районному суді Одеси постановили стягнути з російської федерації в якості моральної компенсації 1 млн 80 тис. 100 грн на користь хлопця, який разом із матір'ю у 2014 році вимушено поїхав з тимчасово окупованого міста Первомайськ на Луганщині до Одеси.

Розпорядженням Малиновської райадміністрації у 2020 році хлопцю був наданий статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

А вже наступного року було встановлено юридичний факт, що вимушене переселення у серпні 2014 року з окупованої території Луганської області відбулося внаслідок збройної агресії рф проти України та окупації частини території Луганської області. Зазначене рішення в апеляційному порядку не оскаржувалося та набрало законної сили 27 серпня 2021 р.

Позивач вимагав відшкодувати моральні збитки у розмірі 35 тисяч євро. Суд багато разів викликав представників росії, але на жодне з засідань вони не з'явилися.

Водночас Біляївський районний суд задовільнив позов громадянки з того ж Первомайська Луганської області та стягнув з росії на її користь моральну шкоду у розмірі 150 тисяч гривень.

Як йдеться в ухвалі суду, жінка обвинувачувала країну-агресора у тому ж: в лютому 2014 року вона була змушена покинути місце проживання з огляду на масові порушення прав людини, викликані збройною агресією російської федерації проти України.

Жінка переїхала та була взята на облік як внутрішньо переміщена особа. Позивальниця наполягала, що внаслідок збройної агресії вона зазнала моральної шкоди, яка полягає у значних триваючих душевних стражданнях, що викликані перебуванням у пригніченому стані, погіршенням самопочуття, позбавленням звичного ритму життя та налагодженого побуту, неможливістю спілкування з близькими та друзями, неможливістю отримувати медичну допомогу у лікувальних закладах, позбавлена соціального захисту.

"Суд вважає, що Російська Федерація, порушивши Статут ООН, Загальну декларацію прав людини, Будапештський меморандум, Гельсінський заключний акт наради по Безпеці та Співробітництву в Європі 1 серпня 1975 року, договори, укладені між Україною та Росією, в тому числі про українсько-російський державний кордон, вийшла за межі своїх суверенних прав, гарантованих статтею 2 Статуту ООН, а тому є, відповідно до прийнятих Україною нормативних актів, державою-агресором, що, в свою чергу, свідчить про відсутність у неї судового імунітету", - йдеться в ухвалі.

Зазначимо, що вночі 20 липня збройні сили ворога - російської федерації, нанесли ракетний удар із застосуванням літаків Су-35 по території Одеської області. 

Також корабельне угруповання озброєно ракетами "Калібр", які ворог неодноразово застосовував. Так, кораблі чорноморського флоту російської федерації вночі 19 липня вдарили по Одеській області сімома ракетами "Калібр" з акваторії Чорного моря. 

Вночі 13 липня від ракетного удару по території Одеської області постраждала свиноферма.

Кораблі російського чорноморського флоту 14 червня, у проміжку часу з 12:20 по 13:20, вдарили трьома ракетами по території України, з акваторії моря. 

Поділитися