28 липня 2022 р. 20:17

Страхування суден з українським зерном подорожчає у 200 разів

Фото: Reuters

(Фото: Reuters)

Розрахункові ставки страхових платежів для суден, які вивозитимуть українське зерно до безпечних районів Чорного моря, зросли з 0,025% від вартості судна до початку війни до 5%.

Про це пише агентство Reuters із посиланням на представників страхових компаній.

У компанії Lloyd's (Великобританія) вважають, що ризики вивезення зерна з українських портів залишаються високими через ракетний удар росії по одеському порту в день підписання угоди про зерновий коридор у Стамбулі, йдеться у повідомленні.

Глава ринку комерційного страхування Lloyd's Брюс Карнегі-Браун сказав агентству, що головними умовами продовження роботи галузі є збереження домовленостей щодо супроводу міжнародних військово-морських сил та чітка стратегія боротьби з морськими мінами.

Виконавчий директор страхової компанії Lancashire (Великобританія) Алекс Мелоні також підтвердив агентству, що ризики проходження судів за коридором, що охороняються, високі, але компанія зацікавлена ​​в наданні страхового покриття.

Раніше повідомлялося, що ціни на пшеницю різко зросли в понеділок, оскільки ракетний удар по українському порту Одеса на вихідних викликав сумніви щодо того, чи вдасться виконати угоду минулого тижня щодо відкриття коридору для експорту зерна з України.

На думку зернотрейдерів, з якими спілкувалося видання, відновлення українського експорту потребуватиме не лише безпечних судноплавних каналів, а й безпечних портів. Росіяни своєю атакою породили сумніви щодо безпеки портів. 

Тож поряд з невизначеністю щодо того, скільки часу займе розмінування, судновласники просто не попливуть в Україну, незалежно від фрахтової ставки, якщо вони думають, що їх судно буде уражене ракетами. Також є сумнів, що хтось захоче страхувати судна, які будуть ходити в цю зону.

Україна, Туреччина та ООН 22 липня підписали "Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів".

Поділитися