05 лютого 2022 р. 15:54

Сотні помилок та знесення пам'яток: в Одесі проаналізували новий опорний план міста

Сотні помилок та знесення пам'яток: в Одесі проаналізували новий опорний план міста

Архітектори разом із активістами проаналізували новий Історико-архітектурний опорний план м. Одеси (ІАОП).

Відповідна пресконференція відбулася 4 лютого.

За словами експертів, у документі були виявлені сотні помилок, зникнення пам'яток архітектури та суттєве зменшення історичних ареалів.

На заході представники громадських організацій розповіли, що низку будівель позбавлять охоронних зон, інших — статусу пам'ятників. І згодом вони підуть під забудову.

За словами активіста Одеського Автомайдану Станіслава Маденса, цей документ дозволить мерії самостійно вирішувати долю історичного центру, компанії зможуть не узгоджувати знесення будівель та будівництво з Мінкультом.

Членкиня Асоціації архітекторів Одеси Марія Янушкевич повідомила про порушення в ІАОП та вибір підрядника, який у минулій версії документа припустився близько півсотні помилок, переплутавши будинки під час фотофіксації будівель, окрім того чомусь у ньому описані види на куполи церков уздовж Дніпра. Марія Янушкевич вважає, що документ розроблений некомпетентними людьми та дуже неякісно.

Голова громадської організації «Зелений Лист» Владислав Балинський заявив, що з ухваленням плану під загрозою виявляться і паркові зони. Старозарний сквер потрапить у зону регульованої забудови. На Французькому бульварі також можна буде забудовувати великі ділянки, хоча там є багато старовинних будівель.

Консультативна рада з охорони культурної спадщини на Одещині при ОДА 10 лютого має розглянути новий історико-архітектурний опорний план. Замовником цього містобудівного документа виступила мерія. Виконували його під керівництвом Ірини Шулешко із Українського державного інституту культурної спадщини.

Якщо консультативна рада при ОДА цей план підтримає, його мають схвалити в Мінкульті, після чого документ винесуть на голосування депутатів міськради.

Історико-архітектурний опорний план міста затверджено Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ще у 2008 році та є складовою частиною чинного Генплану міста, потребує оновлення. Розпочати його коригування планують у поточному році.

Нагадаємо, у серпні 2021 року забудовник завершив знесення фасаду друкарні Фесенко.

Детективи Національного антикорупційного бюро 3 листопада 2021 року повідомили колишньому начальнику управління з майнових відносин Одеської обласної ради про підозру у зловживанні владою, що спричинило збитки у понад 80 мільйонів гривень.

За даними пресслужби НАБУ, колишній посадовець реалізував схему, в результаті якої громада Одеси позбулася двох пам’яток архітектури — «Дача Маразлі» та "Маєток Фабрицького" —  та ще низки будівель і земельної  ділянки, на якій їх розташовано. 

У лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд наклав арешт на понад 1 гектар землі в Одесі, на території яких перебуває пам’ятка архітектури - "Дача Маразлі".

Поділитися