13 вересня 2022 р. 17:19

"Саботує демонтаж пам'ятнику Катерині": президента просять звернути увагу на дії мера Одеси

"Саботує демонтаж пам'ятнику Катерині": президента просять звернути увагу на дії мера Одеси

На сайті президента України з'явилась електронна петиція до голови держави Володимира Зеленського з закликом звернути увагу на дії Одеського міського голови Геннадія Труханова.

Автор петиції Родіон Бурлуцький наполягає, що Геннадій Труханов активно демонструє свою лояльність до загарбників, а саме
саботує демонтаж пам’ятника Олександру Суворову, який встановлено за його ініціативи та пам'ятника російській імператорці Катерині II, який протягом 2017–2019 років був, за його словами, визнаний судами усіх рівнів незаконним, та ініціатива на демонтаж яких, поступила від народу України, та в першу чергу від самих одеситів.

"Щоб уникнути необхідності демонтажу, проросійські сили і сам Труханов розпочали поширювати дезінформаційні тези про «заснування міста та спільну історію». Виступав за компроміси з окупантами з питання Криму (в інтерв'ю італійському виданню "Corriere della Sera"), і це на сьомому місяці війни; висловлював тезу що "Путін не хоче бомбити Одесу" все в тому ж інтерв'ю, на тому ж сьомому місяці війни, на час, в який в Одесі було зафіксовано не один "прильот" та смерть із-за кривавої агресії росії. Тричі намагався повернути Одесі комуністичні назви та прибрати назви на честь бійців полку «Азов» та інших загиблих воїнів. Був, і досі є громадянином росії", - стверджує автор звернення.

Також Родіон Бурлуцький наполягає, що Генадій Труханов зовсім не сприяє декомунізації України. 

"Складається враження, ніби він сумує за "советским союзом", а деколи навіть підіграє країні-агресору, вкидуючи тези співзвучні з проросійськими", - йдеться в петиції.

Між тим Одеський муніципалітет оголосив проведення 19 вересня громадського обговорення у формі інтернет-конференції з питання вирішення долі пам’ятника "Засновникам Одеси", що розташований на Катерининській площі міста.

Раніше Одеська обласна військова адміністрація написала Одеській міській раді листа з рекомендацією демонтувати пам'ятник Суворову та "Засновникам міста", що через центральну фігуру монументу частіше називають "пам'ятником Катерині ІІ". 

Активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook. Трохи згодом він оприлюднив інше фото з патрульними поліцейськими та написом "поїхали".  

Поділитися