26 серпня 2022 р. 17:24

Радянську символіку з фасаду вокзалу приберуть

Фото: Odessa.online

(Фото: Odessa.online)

Зображення Сталіна, Леніна, медалі "Золота зірка" та напис "Одеса" російською мовою з фасаду одеського залізничного вокзалу все ж планують демонтувати, але це неможливо зробити простим рішенням керівництва "Одеської залізниці" чи дирекції вокзалу.

Як пояснив начальник одеського залізничного вокзалу Олег Кудашкін, через те, що будівля вокзалу є пам'яткою архітектури, демонтаж цих барельєфів можливий лише з дозволу департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини, повідомляє Odessa.online

"З початку вересня ми плануємо отримати дозвіл, щоб почати роботи по демонтажу", – заявив директор вокзалу.

Він зазначив, що звернення про розгляд можливості демонтажу вже направили до департаменту. А банер, який повісили вчора, 25 серпня, це тимчасове рішення для того, щоб прибрати радянську символіку з фасаду будівлі.

25 серпня одесити помітили активність працівників вокзалу біля барельєфу із зображенням Сталіна та Леніна на фасаді будівлі одеського залізничного вокзалу. Відеозапис маніпуляцій оприлюднили телеграм-канали із припущенням, що з будівлі вирішили все ж прибрати цей барельєф. Проте пізніше журналісти з'ясували, що зображення не демонтують повністю, а лише прикриють банером. Працівники вокзалу пояснили, що демонтажу цього барельєфу не відбудеться. 

Раніше у відповідь на запит організації "Декомунізація. України", філія "Вокзальна компанія" акціонерного товариства "Укрзалізниця" відмовилася прибирати радянську символіку з будівлі вокзалу станції "Одеса-Головна". 

Тоді наполягали, що усі декоративні елементи, використані в архитектурному вирішенні інтер'єру та екстер'єру будівлі вокзалу є втіленням авторського задуму та мають високу мистецьку, архітектурну та історичну цінність і не можуть розглядатись окремо від будівлі-пам'ятки. 

Зазначимо, що у 2017 році ІзбірКом вже цікавився питанням декомунізації вокзалу та на свій запит отримав аналогічну відповідь. 

Поділитися