13 липня 2022 р. 16:38

Президенту доведеться розглянути другу петицію про знесення пам'ятника Катерині ІІ в Одесі

Президенту доведеться розглянути другу петицію про знесення пам'ятника Катерині ІІ в Одесі

Електронна петиція про знесення пам'ятника "Засновникам Одеси", центральною скульптурою в якому є статуя Катерини ІІ, набрала понад 25 тисяч підписів, тож тепер її доведеться розглянути президентові Володимиру Зеленському.   

Авторкою є Стефанія Цегельник, а зареєстроване звернення 28 червня.

"Досить виділяти мільйони гривень на утримування пам'ятника тій, хто сприяла геноциду українського і кримськотатарського народів, знищила Запорізьку Січ, впровадила політику насильницького зросійщування і диктату чужої культури, перетворивши вільних українців на рабів, затвердивши кріпацтво. В Незалежній Україні недопустимо прославляти наших поневолювачів. Місце пам'ятникам тиранам і вбивцям українців на звалищі", - йдеться в петиції.

Раніше потрібну кількість голосів набрала петиція про заміну в Одесі замінити пам'ятника Катерині ІІ на скульптуру американського актора Біллі Геррінґтона

У червні низка громадських організацій Одеси та Одеської області звернулись до голови Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка з проханням сприяти демонтуванню пам'ятника "Засновникам міста" на Катеринінській площі в Одесі.

Автори листа вказують на те, що скульптури було передано на тимчасове зберігання управлінню з питань охорони культурної спадщини без погодження Міністерства культури України. 

Також зазначається, що охорона цього пам'ятника коштуватиме місту понад 2 мільйони у 2022 році.

Поділитися