15 листопада 2022 р. 20:54

Зеленський запропонував експортувати зерно через порти Миколаєва та Ольвії

Фото: dw.com

(Фото: dw.com)

15 листопада в Індонезії відбувся саміт G20, на якому виступив президент України Володимир Зеленський. Голова держави звернувся до учасників саміту в онлайн-режимі й озвучив власну формулу миру. Він запропонував безстрокове продовження зернової угоди та її розширення на порти Миколаєва й Ольвії.


"Я вважаю, що наша експортно-зернова ініціатива заслуговує на безстрокове продовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Право на їжу – це фундаментальне право кожної людини. Україна з липня експортувала понад десять мільйонів тонн продовольства морським шляхом. Можемо наростити експорт ще на мільйони тонн щомісяця. Для цього я пропоную розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема Миколаїв та Ольвію", - заявив Зеленський.

Голова держави також наголосив, що не можна довіряти росії й брати паузу на фронті, бо агресор використає її для нарощування сил та подальшої ескалації. 


"Якщо росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями. Ми не дамо росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору й глобальної дестабілізації. Не буде жодних "Мінськів-3", які росія порушить одразу ж після укладання. Є українська формула миру. Миру для України, Європи та світу. І є набір рішень, які можна реалізувати, щоб дійсно гарантувати мир", – запевнив Зеленський.


Також він закликав всі країни, зокрема, лідерів G19 (G20 за виключенням РФ, — прим.), приєднатися до ініціативи з допомоги продовольством найбіднішим.


"Ця ініціатива – Grain From Ukraine – уже нами започаткована. І перше судно Nord Vind виходить в Ефіопію. На борту 27 тисяч тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тисяч людей на рік. Може бути багато таких суден з України, а отже, багато людей у бідних країнах, які врятовані від голоду. Україна може експортувати цьогоріч 45 мільйонів тонн продовольства", — наголосив Президент.


Протягом останніх днів Сили оборони Півдня досягли значних успіхів в деокупації Миколаївщини та Херсонщини. 10 листопада було звільнено Снігурівку, а 11 листопада — Херсон та частину області на правому березі Дніпра. Ці території рф окупувала з березня 2022 року. Завдяки їх звільненню Миколаїв нарешті позбувся статусу прифронтового міста.

Поділитися