16 серпня 2022 р. 12:34

Президент нагадав авторам петиції про виїзд чоловіків за кордон про Конституцію

Президент нагадав авторам петиції про виїзд чоловіків за кордон про Конституцію

Президент України Володимир Зеленський у відповідь на петицію про зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду нагадав авторам про Конституцію.

Зокрема у відповіді голова держави зазначив, що відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу, а за статтею 65 Основного Закону України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України.

"У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 65/2022 «Про загальну мобілізацію», затвердженим Законом України від 3 березня 2022 року в Україні оголошена та проводиться загальна мобілізація", - наголосив Володимир Зеленський.

Він також зазначив, що  комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань здійснюється також і військовозобов’язаними, які не мають військового досвіду та раніше не проходили військову службу, але пройшли підготовку в навчальних військових частинах (навчальних центрах, полігонах, кафедрах підготовки та підвищення кваліфікації тощо).

"Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час мобілізації, можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер. Стосовно порушеного у петиції питання про зняття обмеження щодо виїзду за кордон зазначаю, що статтею 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України,
вільно залишати її територію, за винятком обмежень, які встановлюються законом," - йдеться у відповіді президента.

Згаданим Указом Президента України визначено, що на період дії правового режиму воєнного стану конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені, у тому числі, статтею 33 Конституції України, можуть обмежуватися. Скасування вказаних обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану.

Втім президент зазначив, що доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю опрацювати питання викладені в петиції.

Раніше електронне звернення до президента України щодо надання особливого статусу громадянам України, які є працівниками морського транспорту (морякам), в тому числі морякам внутрішніх вод, на перетин державного кордону України (виїзд з України) в період воєнного стану набрало 25 тисяч підписів.  

Раніше необхідне число голосів набрали: петиція про легалізацію еротики та порно на території країни; щодо заборони видавати повістки на блокпостах, автозаправках та вулицях; про знесення пам'ятника "Засновникам Одеси".

Поділитися