12 червня 2022 р. 14:21

Парламенту пропонують прискорити приватизацію під час війни

Парламенту пропонують прискорити приватизацію під час війни

Група з майже 20 народних депутатів зареєструвала в Верховній Раді України законопроект про внесення змін до Закону «Про приватизацію державного і комунального майна» та інших законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави. 

Автори цієї законодавчої ініціативи звертають увагу, що під час воєнного стану на території країни також діє особливий правовий режим для об’єктів державного власності.

Водночас існує нагальна потреба у відновленні та інтенсифікації економічної діяльності в державі, забезпеченні перенесення виробництва у безпечні регіони України та швидкому його налагодженні на нових виробничих майданчиках.

На думку авторів законопроекту, одним зі шляхів організації виробництва на нових майданчиках, пошуку приміщень для перенесення виробництв є прискорена і спрощена приватизація державного майна. У зв’язку з цим пропонується внести зміни до порядку підготовки об’єктів до приватизації та продажу, а також уточнити окремі положення законодавства щодо спрощення надання спеціальних дозволів користування природними ресурсами, що збільшуватиме інвестиційну привабливість об’єктів приватизації. 

Автори законопроєкту пропонують: 

  • посилений парламентський контроль за процесами приватизації у військовий період;   
  • заборону проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації та викупу об’єктів великої приватизації;  
  • заборону приватизації об’єктів, які розташовані на територіях адміністративно-територіальних одиниць у зоні бойових дій або наближених до зони бойових дій, перелік яких затверджується урядом;  
  • анонімність інформації щодо учасників аукціону та покупців тощо.

Визначається, що з метою покращення інвестиційної привабливості об’єкти приватизації можуть об’єднуватися в
 пули із кількох об’єктів. Об’єкти великої  приватизації пропонується продавати на електронних аукціонах, порядок проведення яких, розмір та порядок сплати плати за участь, визначення переможця за результатами електронного аукціону та додаткові умови продажу затверджуватимуться урядом. При цьому підготовка об’єктів великої приватизації здійснюватиметься без залучення радників.

Крім того, документ передбачає внесення змін до законодавчих актів, що стосуються питань нотаріату, іпотеки, виконавчого провадження, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що сприятиме підвищенню ефективності передприватизаційної підготовки об’єктів державної власності.

Нагадаємо, у 2021 році Одеська область залучила 277,7 млн грн інвестицій від приватизації державного майна

Міністерство інфраструктури України планувало залишити під контролем держави лише порт "Південний", а інші віддати на приватизацію. Про це розповів міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Так, приватизувати мають Одеський, Миколаївський та Чорноморський порти. Крім того,Фонд держмайна готує до продажу Білгород-Дністровський морський торговельний порт та Усть-Дунайський порт. 

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися