16 червня 2022 р. 14:05

Парламенту пропонують дозволити чоловікам-військовим йти у декретну відпустку

ФОТО: Голос України

(ФОТО: Голос України)

Група з дев'ятьох народних депутатів України, серед яких одесит Олексій Гончаренко та колишня керівниця Одеської обласної адміністрації Соломія Бобровська, зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей щодо рівних можливостей матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період та воєнний".

У пояснювальній записці до законопроєкту депутати наголошують: хоча національне законодавство й декларує рівні права для жінок та чоловіків у всіх сферах суспільного життя, проте під час реалізації своїх прав громадяни зіштовхуються із системною нерівністю. Зокрема, це стосується трудових відносин у частині поєднання професійної діяльності із сімейними обов'язками та вихованням дітей.

"З одного боку, як Конституція України, так і низка законів закріплюють принцип рівності жінок та чоловіків у трудових та шлюбно-сімейних відносинах. Проте, з іншого боку, у чинному законодавстві залишилися норми, які закріплюють та посилюють гендерний дисбаланс і на основі яких сформувалася негативна правозастосовча практика. Йдеться про положення Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", – наголошується в документі.

За словами депутатів, хоча законодавчі акти з питань трудових відносин і містять норми, що формально закріплюють право жінки і чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, на практиці чоловіки-військовослужбовці зіштовхуються з перешкодами у реалізації такого права. Так, відповідно до ч. 19 ст. 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" забороняється військовослужбовцям чоловікам використовувати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років: в особливий період із моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію; в особливий період під час дії воєнного стану. У мирний час таким правом можуть скористатися лише чоловіки, які виховують дитину самостійно (ч. 5 ст. 11 цього ж закону).
 
"У такому разі військовослужбовці-чоловіки повинні обирати між вихованням дитини та військовою кар’єрою, водночас військовослужбовці жінки не постають перед таким вибором, адже мають можливість скористатися декретною відпусткою. Батьки дитини повинні самостійно вирішувати, хто піде у відпустку для догляду за дитиною, зважаючи на їхні особливі сімейні обставини, а також фінансовий дохід кожного. Така теза відображається в статтях 141, 157 СК України, де вказано, що мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини й усі питання щодо виховання дитини вирішуються батьками спільно", – наголошують автори законопроєкту, зауважуючи водночас, що вказані норми Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" суперечать нормам Кодексу законів про працю України та Закону "Про відпустки" та є дискримінаційними й патерналістськими за своєю суттю.

Нагадаємо, у травні минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною" № 1401-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 15 квітня 2021 року.

Тоді результати соціологічного дослідження "Всеукраїнський омнібус" від соціологічної компанії "Active Group" показали, що до ситуації, коли у відпустку по догляду за маленькою дитиною йде не мати, а батько, позитивно ставляться 72,2% опитаних (з них 26,5% вважають, що про дитину мають дбати обоє батьків, ще 45,7% – позитивно, якщо так склалися життєві умови). 

Поділитися