20 вересня 2022 р. 17:17

Парламент утворив слідчу комісію із розслідування порушень використання гумдопомоги

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Верховна Рада Україна утворила тимчасову слідчу комісію (ТСК) із розслідування порушень використання гуманітарної допомоги під час війни, яка працюватиме один рік.

Відповідний проєкт постанови підтримали 273 народні депутати.

Комісія слідкуватиме за розслідуванням можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави.

Головою комісії ВР призначила члена фракції "Слуга народу" Сергія Козиря.

До складу ТСК увійшли 10 депутатів: Руслан Горбенко, Сергій Демченко, Артем Культенко, Владлен Неклюдов, Максим Ткаченко, Галина Третьякова та Павло Фролов ("Слуга народу"), а також Сергій Вельможний (група "Довіра") - заступник голови комісії, Юрій Павленко (група "Платформа за життя та мир") та Олександр Юрченко (група "Відновлення України").

Зазначимо, що у серпні співробітники Департаменту стратегічних розслідувань повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем голові однієї з районних адміністрацій Одеси. Посадовець мав придбати спеціальне спорядження та військове обмундирування для бійців підрозділів територіальної оборони та добровольчих формувань територіальної громади міста Одеси. Він це зробив, але умисно уклав договір з комерційною структурою на поставку термобілизни, спальних мішків та карематів за завищеними цінами. 

Раніше одеські правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо військовослужбовця з територіальної оборони, якого обвинувачують у незаконному використанні гуманітарної допомоги.

Також правоохоронці затримали жительку Одеси, яка у тренажерних залах підшукувала чоловіків, що ухиляються від мобілізації, та пропонувала їм допомогу у виїзді до сусідньої країни. 

А ще затримали 37-річного одесита, який організував незаконний перетин кордону України військовозобов’язаними. Фігурант підшукував чоловіків, які всупереч воєнного стану хотіли втекти з країни, і за грошову винагороду гарантував їм безперешкодний виїзд до сусідньої держави.  

Поділитися