17 лютого 2022 р. 17:20

Одеса отримає кошти на купівлю 30 нових електробусів

Одеса отримає кошти на купівлю 30 нових електробусів

Верховна Рада України 17 лютого ратифікувала фінансову угоду по проєкту "Міський громадський транспорт України ІІ" між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Як повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури України, за це рішення проголосувало 298 народних депутатів України. У рамках даної угоди передбачено надання Україні позики в розмірі 200 мільйонів євро на закупівлю 20 трамваїв, 264 тролейбусів та 65 електробусів. Залучені кредитні кошти дадуть можливість містам розвивати електротранспортну інфраструктуру та маршрутну мережу в Україні.

Попередньо в рамках даного проєкту Одеса зможе отримати кошти на закупівлю 30 нових електробусів - це найбільша кількість з-поміж інших регіонів. Ще по 10 електробусів доставлять в Мелітополь, Сєвєродонецьк та Вінницю, 5 — в Ужгород. Хмельницький отримає найбільше тролейбусів — 50, а Кривий ріг та Кам’янське — по 10 трамваїв.

Проєкт «Міський громадський транспорт України ІІ» є продовженням спільного з Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції та розвитку проєкту «Міський громадський транспорт України І», який з травня 2017 року вже реалізується у Києві, Харкові, Луцьку, Одесі, Львові, Запоріжжі, Сумах, Івано-Франківську, Миколаєві, Тернополі та Чернігові.

Нагадаємо, у листопаді 2021 року у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону України про ратифікацію Фінансової угоди "Міський громадський транспорт України ІІ", у рамках якої передбачено надання Україні позики у розмірі 200 мільйонів євро. Частину коштів спрямують на закупівлю рухомого складу для Одесі. 

Кошти для закупівлі рухомого складу міського громадського транспорту буде розподіллено серед міст України, які стали учасниками даного проєкту.

Також минулого року комунальне підприємство "Одесміськелектротранс" визнало таким, що не відбувся, аукціон з обрання компанії, в якій придбає шість електробусів з низьким рівнем підлоги. 

Поділитися