06 листопада 2022 р. 09:22

Пам'ятник "Засновникам міста" в Одесі закрили парканом

Пам'ятник "Засновникам міста" в Одесі закрили парканом

Паркан з деревинностружкової плити заввишки понад два метри помітили одесити зранку навколо пам'ятника "Засновникам міста", більш відомого як "пам'ятник Катерині ІІ" через фігуру імператриці, що є центральною у скульптурні композиції.

Вочевидь, таким чином одеський муніципалітет намагається захистити цей монумент від охочих його знести, після того, як більшість одеситів-учасників електронного голосування висловились за демонтаж

Після остаточного підведення підсумків цього голосування, навіть одеський міський голова, який минулого разу відмовився голосувати за демонтаж пам'ятника та перенесення його до музею, заявив, що тепер голосуватиме "за".  

Остаточно питання щодо долі пам'ятника буде вирішено на засіданні міської ради 30 листопада.

Справа в тому, що пам'ятник неодноразово ставав об'єктом для знущання з боку прихильників його демонтажу. Так 2 листопада скульптуру Катерини ІІ на пам'ятнику "Засновникам міста" в Одесі зранку перевдягнули в катівський ковпак та причепили до її руки зашморг, які використовували на шибеницях.

Також прихильники демонтажу пам'ятника не раз розмальовували його постамент обвинуваченнями на адресу російської імператриці.

17 вересня, на пам'ятнику з'явились написи червоною фарбою. Того разу на постаменті написали: "Знести". 13 вересня дві дівчини облили фарбою постамент пам'ятника "Засновникам міста" і це була вже третя схожа акція за чотири дні. 12 вересня активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook.

16 вересня о 24:00 завершилась реєстрація на інтернет-конференцію з питання вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси», який ще називають пам'ятником Катерині ІІ. Загалом для участі в обговоренні зареєструвалися 1 тис. 110 осіб, з них 47,1% - чоловіки, 52,9% - жінки. Із загальної кількості зареєстрованих учасників 20,2% виявили бажання виступити, а це 224 особи, 826 зареєстрованих учасників (74,4%) внесли свої пропозиції щодо долі пам’ятника.

Напередодні інтернет-конференції Одеський міський голова Геннадій Труханов відреагував на акції щодо демонтажу пам'ятника "Засновникам міста", більш відомого як "пам'ятник Катерині ІІ", та заявив, що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс "Імперського та радянського минулого".

Поділитися