01 жовтня 2022 р. 10:20

Осіннього призову та демобілізації не буде: указ Президента

Фото: УНІАН

(Фото: УНІАН)

Президент України Володимир Зеленський скасував осінній призов на військову службу та відклав демобілізацію.

Відповідний указ оприлюднений на сайті президента

Зокрема були внесені зміни до указу №687/2021 "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2022 році".

Військовослужбовці строкової служби, які мають ступінь вищої освіти магістра та вислужили встановлені строки строкової військової служби, можуть бути звільнені в запас зі Збройних сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань "не раніше оголошення в установленому порядку демобілізації".

Призов, який мав відбутися в жовтні-грудні, скасовано. 

Указ набирає чинності з дня опублікування.

Таке ж рішення було ухвалено і навесні. 12 квітня Зеленський підписав указ, згідно з яким призов на строкову службу у квітні-червні не проводили, а комплектування в Збройних силах України та інших військових формуваннях було вирішено здійснювати за рахунок надходження військовозобов’язаних та резервістів.

8 квітня в Україна розпочалася третя хвиля мобілізації, коли до Збройних сил України призивають резервістів, які закінчили військові кафедри.

15 серпня Верховна Рада України продовжила терміни дії воєнного стану та мобілізації в країні на 90 діб, тобто до 21 листопада.

Указ про загальну мобілізацію Президент Володимир Зеленський підписав 25 лютого.

Поділитися