29 вересня 2022 р. 18:27

Одеську мерію звинувачують у намаганні "проштовхнути" ворожі наративи у номінаційному досьє для ЮНЕСКО

Одеську мерію звинувачують у намаганні "проштовхнути" ворожі наративи у номінаційному досьє для ЮНЕСКО

Номінаційне досьє для включення Одеси у Всесвітній перелік об'єктів культурної спадщини ЮНЕСКО містить проросійські міфи та наративи.

Про це під час прессконференції заявив представник руху "Демократична сокира" Євген Добріян.

Наприклад, в номінаційному досьє, присутні міфи про те, що саме Катерина ІІ заснувала місто замість фортеці та невеликого поселення.    

Також в документі, який викладений лише англійською мовою, присутні орфографічні та історичні помилки.

"Одеська міська влада намагається зараз ввести в оману міжнародну спільноту, викладаючи у документі міфи та наративи, які постійно використовує пропаганда росії. Якось сталося, що в офіційному документі не знайшлось місця при оформленні для прапору чи гербу України, однак є якір-серце, створений дизайнером Артемієм Лебедєвим, який підтримав агресію рф", - зазначив Євген Добріян.

На думку громадського діяча, в документі занадто звеличують роль росії в існуванні Одеси. Також він зазначив, що на історичному плані до документу присутні пам'ятники, які підлягають перенесенню. Також пам'ятник "Засновникам міста", який при створенні 100 років тому, був пам'ятником саме імператриці Катерині ІІ, що замовчується в досьє. 

При цьому критики номінативного досьє визнають, що включення Одеси до переліку ЮНЕСКО важливе та корисне й сподіваються, що помилки будуть виправлені.

"Я вважаю, що це добре для міста. Це захистить історичний центр міста насамперед від самої міської ради. Як чинна, так й будь яка пізніше не зможе просто як зараз забудовувати центр. Щодо помилок, то їх певно побачать та виправлять", - зазначив депутат Одеської міської ради Петро Обухов. 

Водночас народний депутат Олексій Гончаренко у своєму телеграм-каналі оприлюднив план з номінаційного досьє, на яком вказано, що у перелік ЮНЕСКО мерія не планує включати Французький бульвар.

Депутати Одеської міської ради відмовилися підтримати рішення щодо пам'ятника "Засновникам міста", який згідно з проєктом передбачалося демонтувати та перенести до історико-краєзнавчого музею. Рішення підтримали лише 17 депутатів.  

Зазначимо, що 28 вересня депутати Одеської міської ради 39 голосами підтримали створення Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції в складі ради. 

Організація об'єднаних націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) підтримує заявку України та внесення її портового міста Одеса до свого Списку всесвітньої спадщини, а також готова профінансувати ремонт Одеського художнього музею, що постраждав від одного з обстрілів міста.

11 серпня Виконавчий комітет Одеської міської ради затвердив перелік визначних будівель-пам’яток Одеси для розміщення на них відмітного знака "Блакитного щита".

Загалом в переліку зазначалася 51 пам'ятка, серед яких: 

  • Воронцовський палац, стайня і бельведер цього комплексу. Зазначимо, що ця пам'ятка архітектури в центрі Одеси постраждала від одного з ракетних обстрілів міста російськими військами у травні.   
  • Будинок Потоцького, Маразлі.
  • Сходи Приморські (Гігантські, Бульварні, Потьомкінські).
  • Біржа стара. В цій будівлі розташована міська рада.
  • Будівля Археологічного музею.
  • Будівля Англійського клубу.
  • Театр опери та балету.
  • Будинок прибутковий Руссова, тощо.
Поділитися