23 липня 2022 р. 09:26

Одеському судді, що називав себе царем, відмовили в поновленні на посаді

Одеському судді, що називав себе царем, відмовили в поновленні на посаді

Велика палата Верховного суду України відмовила колишньому судді П'ятого апеляційного адміністративного суду в Одесі Дмитру Запорожану, який скаржився на рішення Першої дисциплінарної палати Верховної ради правосуддя.

Як йдеться в постанові Верховного суду, згідно з протоколом про адміністративне правопорушення, Запорожан, не впорався з керуванням автівкою, унаслідок чого здійснив наїзд на припаркований автомобіль. При цьому суддя залишив місце ДТП замість того, аби викликати патрульну поліцію для складення протоколу про адміністративне правопорушення.

Потім він категорично ігнорував відправлені йому повідомлення від Управління патрульної поліції, всього їх було відправлено шість.

Також відео з нагрудних камер інспекторів поліції, наявні в матеріалах дисциплінарної справи, цілком підтверджують той факт, що під час спілкування з працівниками патрульної поліції суддя П`ятого апеляційного адміністративного суду вкрай зневажливо, грубо та нецензурно висловлювався на адресу правоохоронців. Цим доказам дисциплінарний орган, з яким погодилася й Вища рада правосуддя, дав мотивовану оцінку.

"Оскаржуване позивачем рішення ВРП (Верховна рада правосуддя - ред.) про звільнення його з посади судді, як це підтверджується матеріалами справи, ґрунтується на об`єктивних і належно встановлених, доведених у законний спосіб обставинах, які дійсно мали місце. Це рішення містить посилання на визначені законом підстави звільнення судді та мотиви, з яких ВРП дійшла висновку про звільнення ОСОБА_1 з посади судді, тобто є належним чином і достатньо мотивованим, прийнятим на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені законодавством, а тому підстави для його скасування відповідно до частини другої статті 57 Закону № 1798-VIIІ немає", - йдеться в постанові.

У серпні 2019 року активісти Одеської організації ВО «Автомайдан» оприлюднили відеозапис, на якому суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду Дмитро Запорожан при складанні поліцейськими протоколу про вчинення ним дорожньо-транспортної пригоди висловлюється на їхню адресу нецензурними словами.

Відео було знято в травні того ж року, коли правоохоронці зупинили суддю недалеко від його будинку, щоб скласти протокол у зв'язку з ДТП, скоєною в січні. За даними активістів, в момент його вчинення суддя був за кермом Mercedes ML250.

Згодом суддя заявив, що ДТП, про яку йде мова, не було, її вигадали з метою вимагання, а відео розмови з поліцейськими обрізано. Мовляв, чоловіки в формі патрульних приїхали не на службовому авто і відмовилися пред'явити посвідчення. І взагалі, йому здалося, що це бандити.

Суддя є рідним сином ректора Одеського національного медичного університету. 

Поділитися