13 травня 2022 р. 09:52

Одеський КВУ направив відкритий лист ООН щодо евакуації людей з "Азовсталі" у Маріуполі

Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" направила відкритого листа Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу з проханням відновити 11-ту спеціальну сесію Генеральної Асамблеї ООН для розгляду гуманітарної ситуації в Маріуполі.

Як зазначили в пресслужбі організації, Одеський КВУ закликає міжнародне співтовариство до рішучих дій щодо негайного введення до Маріуполя миротворчих сил ООН.

"Вимагаємо від Генеральної Асамблеї ухвалити резолюцію, яка зобов’язує Російську Федерацію, країну-агресора, забезпечити евакуацію всіх людей на територію, підконтрольну українській владі, або на територію третіх безпечних країн з Маріупольського металургійного комбінату «Азовсталь»", – йдеться в листі.

Як сказано у зверненні, зараз час катастрофічно спливає, окупанти частково прорвалися на територію заводу «Азовсталь», тому кожна хвилина затримки може коштувати величезних втрат усім, хто знайшов притулок на території заводу.

"Ми закликаємо міжнародне співтовариство до рішучих дій щодо негайного введення до Маріуполя миротворчих сил ООН для:

• забезпечення термінового припинення вогню з гарантіями з обох сторін у Маріуполі;
  • організації негайного контролю за дотриманням режиму припинення вогню третьою стороною;
  • морської евакуації цивільного населення та українських військовослужбовців на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третьої держави-посередника", - зазначається у листі.

Як зазначила віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук, наразі за дорученням президента ведуться дуже складні перемовини щодо евакуації важкопоранених бійців з Азовсталі в обмін на полонених росіян.

"Зараз ми ведемо переговори лише про 38 важкопоранених (лежачих) бійців. Працюємо покроково. Обміняємо 38 важких, потім будемо рухатись далі. Зараз немає перемовин про обмін 500 або 600 людей, про що повідомляють деякі ЗМІ", - зазначила вона.

Нагадаємо, фільм Одеської кіностудії про Маріуполь "Чому я живий" режисера Віллена Новака визнаний переможцем у категорії "Кращий повнометражний фільм" на кінофестивалі Future of Film Awards у Македонії.

У квітні працівники Державного бюро розслідувань викрили керівника фракції "Опозиційна платформа - За життя" Маріупольської міської ради, який здійснював антиукраїнську інформаційну кампанію на підтримку країни-агресора.