15 вересня 2022 р. 09:20

Одеський активіст, з гранатометом в руках, закликав мерію демонтувати пам'ятник Катерині

Фото: Дем'ян Ганул/Facebook

(Фото: Дем'ян Ганул/Facebook)

Одеський активіст Дем'ян Ганул оприлюднив на своїх сторінках у соціальних мережах заклик до Одеської міської ради демонтувати пам'ятник "Засновникам міста", який через центральну фігуру композиції, більше відомий як "Пам'ятник Катерині ІІ".

У своєму ролику активіст пояснив, що гранатомет у нього в руках - російський, а пам'ятник за спиною являє собою російський ж маркер.

Дем'ян Ганул наполягає, що цей пам'ятник, поставлений за гроші росіян, тож потрібно не розмальовувати його, а негайно знести.

"Й було б дуже символічно, якщо його знесла саме з російська зброя. Але ми - цивілізований світ. Ми будуємо демократичну, вільну країну і тому потрібно, щоб було верховенство права. Має бути законний демонтаж та перенос до музею. Прошу владу не доводити людей до точки кипіння тому що градус вже занадто високий. Знесіть пам'ятник. Знесіть його по-людські та цивілізовано", - закликав активіст.    

ВІДЕО: Дем'ян Ганул/Facebook. 

Зазначимо, що пам'ятник вже неодноразово ставав об'єктом атак патріотичних політиків та активістів. Так 13 вересня дві дівчини облили фарбою постамент пам'ятника "Засновникам міста" і це була вже третя схожа акція за чотири дні. 

Між тим Одеська мерія розповсюдила повідомлення про початок реєстрації на інтернет-обговорення щодо долі пам'ятника. Конференція відбудеться 19 вересня. 

12 вересня активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook. 

Як повідомив активіст Сергій Стерненко у своєму Telegram-каналі, проросійський блогер Анатолій Шарій, який переховується в Іспанії, вирішив розмістити в своєму Telegram інформацію нібито про дівчину, яка написала на пам'ятнику  "Катерина = путін", але помилився й хейтери атакували іншу дівчину, яка була ні до чого.    

Наразі поліція охорони з червня не відповідає за охорону пам'ятника "Засновникам міста" в Одесі, більш відомого як "Пам'ятник Катерині ІІ".

2 вересня активісти провели акцію "Геть криваву катівницю". Учасники перформансу принесли на площу обрубані стовбури дерев з надписами "Воля", "Держава", "Мова", "Січ", "Земля" - як символ того, що знищила імператриця Катерина ІІ в Україні.

Також Одеська обласна військова адміністрація написала Одеській міській раді листа з рекомендацією демонтувати пам'ятник Суворову та "Засновникам міста", що через центральну фігуру монументу частіше називають "пам'ятником Катерині ІІ". 

Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов в інтерв'ю італійському виданню "Corriere della Sera" заявив, що він проти знесення пам'ятника.

Схожої позиції дотримується історико-топонімічна комісія Одеської міської ради, яка відклала ухвалення рішення щодо демонтажу цього пам'ятника.

Поділитися