14 лютого 2022 р. 18:37

В міській раді одеські бомбосховища назвали фікцією

В міській раді одеські бомбосховища назвали фікцією

Стан бомбосховищ в Одесі можна оцінити як поганий через застарілі системи вентиляції у сховищах, але не усюди представників мерії охоче пускають для проведення перевірки

Про це повідомив під час апаратної наради Одеський міський голова Геннадій Труханов.

За його словами, у 2015 році муніципалітет навів лад у водопостачанні та водовідведенні бомбосховищ та вивезли сміття.

"Але системи вентиляції та життєзабезпечення там не відновлювалися з радянських часів, тож якщо зараз казати чесно, то це не захисні споруди, а фікція. Приміщення є, але вони не пристосовані. Загалом у нас 355 об'єктів. У 85 ми зробили, що змогли. На інших наші спеціалісти могли лише зайти та надати рекомендації. Чи були ці рекомендації виконані? Я не впевнений. Зараз я доручив перевірити, де зробили щось, а де ні", - зазначив мер.

Ще складніше з об'єктами подвійного призначення. Здебільшого йдеться про паркінги та підвали. І тут виникають суперечки із організаціями співвласників багатоквартирних будинків.

"Вони швидко вивчили свої права, але не вивчили обов'язки щодо утримання таких об'єктів. Ми почали перевіряти таки об'єкти, і з 87 до 40 нас пустили, а у 47 сказали, що це приватна власність", - зазначив мер.

Через таке ставлення комісія з питань техногенно-екологоічної безпеки та екологічної безпеки зобов'язала усіх власників об'єктів допускати представників мерії, правоохоронців та рятувальників на територію цих об'єктів. 

"Бо вони собі вирішили, що об'єкт є, поставили "пташечку", а якщо туди увійдуть люди на 48 годин, такий норматив, то вони позадихаються там", - сказав Геннадій Труханов.

Нагадаємо, раніше Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився провести повномасштабну інвентаризацію захисних споруд, у тому числі об'єктів подвійного призначення всіх форм власності.     

Кількість бомбосховищ в Одесі, як зазначали в мерії, наразі сягає 353 сховищ, ще є близько 800 споруд подвійного призначення і це другий показник серед великих міст країни.

Також зазначалося, що переоснащення кожного бомбосховища Одеси коштуватиме від 600 тисяч до 1,5 мільйона гривень, тож одеська мерія вже звернулася до міжнародних партнерів з проханням сприяти у модернізації об'єктів цивільного захисту та приведенні їх до стандартів НАТО. 

На нараді 21 січня Одеський міський голова Геннадій Труханов повідомив про плани звернутися до Ради національної безпеки та оборони України з питанням про можливість переобладнання систем життєзабезпечення у бомбосховищах міста оскільки термін їхньої придатності давно минув.

Поділитися