26 вересня 2022 р. 13:57

Одеська ТЕЦ готова до опалювального сезону

Фото: Суспільне.Одеса

(Фото: Суспільне.Одеса)

Одеська Теплоелектроцентраль повністю готова до нового опалювального сезону, хоча й зазнала збитків від російських ракетних атак.

Про це повідомив директор акціонерного товариства Іван Донченко

Підприємство, яке забезпечує теплом центральну частину міста Одеса в опалювальний сезон, а це 30 відсотків усіх будинків, наразі вжило всіх заходів, аби забезпечити роботу при подальших ймовірних загрозах, зазначає Суспільне. Одеса.

Однак ТЕЦ виробляє електричну та теплову енергію, тож залежить від газу та електроенергії. Близько 5,6 тонн води за годину нагріває обладнання взимку. Згодом вона потрапляє в батареї помешкань одеситів.

"На моїй пам'яті максимальна температура сягала -27, це три-чотири дні. В таких умовах у нас було два котли, дві турбіни. Вода нагрівалась на водонагрівальному котлі. Цього обладнання повністю достатньо, аби перекрити потреби міста", — пояснив заступник інженера з експлуатації Олександр Владо.

ВІДЕО: Суспільне.Одеса 

Ще один котел і турбіна завжди залишаються в резерві, на випадок несправності основних.

Під час масованої ракетної атаки російських військ на Одесу у квітні на ТЕЦ вибуховою хвилею вибило всі вікна. Незначні пошкодження отримала і частина обладнання.

"Внаслідок війни вимушені були мінімізувати витрати свої на проведення ремонтних робіт. Власне, відмовитись від низки капітальних ремонтів. По-перше, через складність постачання металопродукції, у зв'язку з війною. Друге, це необхідність економити, зменшувати витрати", — розповів Іван Донченко.

У жовтні 2021 року Кабінет Міністрів України вирішив внести Одеську теплоелектроцентраль до переліку об'єктів великої приватизації.

Кабінет Міністрів України на початку серпня передав до статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» акції Одеської теплоелектроцентралі.

В липні під час робочої зустрічі у Кабінеті Міністрів України міський голова Одеси Геннадій Труханов обговорим проблему теплоелектроцентралі. Очільник громади категорично заперечував проти передачі ТЕЦ у власність НАК «Нафтогаз України».

Поділитися