31 серпня 2022 р. 14:22

Одеська обладміністрація закликала готуватись до опалювального сезону в режимі жорсткої економії

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Об’єкти житлово-комунального господарства та соціальної сфери Одеської області готові до роботи в осінньо-зимовий період на 80%, проте в цьому опалювальному сезоні доведеться дотримуватись режиму жорсткої економії та раціонального використання енергоресурсів на всіх рівнях споживання.

Про це повідомив директор Департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності Одеської обласної військової адміністрації Антон Шалигайло.

За його словами, в усіх громадах Одещини треба активізувати заходи з енергоефективності та комунікації з населенням щодо побутового заощадження тепла та енергозбереження і спростування різноманітних фейків.

"Дуже часто можна почути думку, що восени для населення підвищаться тарифи на тепло вдвічі. Зазначу, що це фейкова інформація! Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким передбачено встановлення мораторію на підвищення тарифів на тепло для населення. Законом запроваджено мораторій протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, та забороняється підвищення тарифів для населення. Окрім заборони на підвищення тарифів за послуги на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, мораторій діє також на послуги з розподілу природного газу", - додав він.

Зазначимо, що заборгованість населення лише Одеси з оплати послуг теплопостачання сягнула рекордних показників — 1 мільярд 89,9 мільйонів гривень.

Раніше також повідомлялося, що мешканці Одеси та Одеської області заборгували «Нафтогазу» понад 700 мільйонів гривень, що може негативно вплинути на проходження опалювального сезону в області. 

Між тим Міністерство розвитку громад та територій України рекомендує завчасно подбати про свою оселю та особисто провести побутову термомодернізацію (побутові робити з утеплення вікон, дверей, дахів тощо). 

Зокрема рекомендації міністерства такі:

  • Не перекривати шлях теплу. Радіаторні екрани, довгі штори чи жалюзі, невдало розташовані меблі, сушарки для білизни перед батареями поглинають до 20% теплової енергії. 
  • Заклеїти щілини у вікнах. Близько 40% тепла, що надходить у приміщення, втрачається взимку через вікна. Елементарні заходи з теплоізоляції (утеплення вікна поролоновими смужками) допоможуть підвищити температуру у квартирі на 4-5°С. 
  • Обладнати вентиляційні отвори спеціальними дверцятами або шматком картону. Це допоможе підвищити температуру на 3-5 градусів.
  • Прибрати декоративні панелі на батареях. Вони забирають до 20% тепла кімнати. Крім того, тепловіддача батарей, які розміщені в нішах, на 10% менша, ніж у тих, які виступають у кімнату.
  • Наклеїти фольгу на обидві сторони ДСП та розмістити на стіні за батареєю. Це підвищить тепловіддачу радіатора на 20%. При цьому витрати на опалення приміщення зменшуються на 4%.
  • Перефарбувати батарею в темний колір. Батарея з темною поверхнею підвищує тепловіддачу приблизно на 10%. Доведено, що темно-коричневий колір найкраще віддає тепло. З батареєю такого кольору на 8-10% тепліше, ніж з білою.
  • Не перегрівати приміщення – вдягатися тепліше. При завищеній кімнатній температурі зростає ризик простудних захворювань. За даними лікарів, сон у прохолодному приміщенні корисніший.
  • Провітрювати приміщення протягом 10-15 хвилин. При відкриті впродовж багатьох годин вікна значно втрачається тепло. Краще провітрювати протягом 10-15 хвилин при широко відчиненому вікні.
  • Поставити засоби обліку тепла. Витрати на опалення приміщення зменшуються до 40%, якщо мати індивідуальне опалення або лічильники тепла.
  • Провести теплоізоляцію вхідних дверей, звертаючи увагу на низ, верх та бічні стики між дверима і стіною (підтягнути дверні петлі та додатково встановити теплоізоляцію на самі двері).
  • Поставити склопакети. Склопакети мають такий самий опір теплопередачі, як цегляна стіна товщиною 50 см. Такий надвисокий ступінь теплоізоляції скорочує втрати тепла до 50%.
  • Використовувати жалюзі. Жалюзі або короткі штори допоможуть скоротити втрати тепла на 8-15%, яке виходить через скло. 
  • Закривати двері в під’їзді. Тепловтрати через відкриті двері та розбиті вікна в під’їзді (парадній) становлять 5-15% від сумарних теплових втрат будинку.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що стан готовності об’єктів житлового фонду в областях України до опалювального сезону вже становить 72%, а готовність теплових мереж — 74%.

Поділитися