06 вересня 2022 р. 08:50

Одеська мерія оголосила обговорення долі пам'ятника зі статуєю Катерини ІІ

Фото: Одеська міська рада

(Фото: Одеська міська рада)

Одеський муніципалітет оголосив проведення 19 вересня громадського обговорення у формі інтернет-конференції з питання вирішення долі пам’ятника "Засновникам Одеси", що розташований на Катерининській площі міста.

Як повідомили у пресслужбі мерії, уповноваженою особою з проведення зазначених обговорень визначено Управління з питань об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради.

В подальшому, з урахуванням пропозицій, отриманих за результатами громадського обговорення, у період з 20 вересня 2022 року до 20 жовтня 2022 року включно проводитиметься електронне опитування територіальної громади м. Одеси з зазначеного питання з використанням вебпорталу "Соціально активний громадянин" Одеської міської ради.

Суперечки щодо цього монументу пожвавилися після повномасштабного вторгнення російської федерації. Так, нещодавно акцію "Геть криваву катівницю" організували в День міста біля пам'ятника "засновникам Одеси" громадські активісти, історики, юристи.

Справа у тому, що центральною скульптурою композиції є статуя Катерини ІІ - російської імператриці, яка знищила Запорізьку січ. 

Якщо обласна військова адміністрація підтримує ідею демонтажу пам'ятника та перенесення скульптур до музею, адміністрація навіть написала до мерії відповідного листа, то муніципалітет, зокрема безпосередньо мер Геннадій Труханов, проти демонтажу меморіалу. 

Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради відклала ухвалення рішення щодо демонтажу цього пам'ятника.

У червні під час засідання комісії вирішили унормувати назви 20 топонімічних об'єктів. Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради вирішила привести до норм української мови назви 24 топонімів, з яких сімом вирішили змінити назви, а також перейменувати додатково 62 вулиці та провулки. 

Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов заявив, що не підтримує ідею про перейменування вулиці Пушкінської в центрі міста.

Поділитися