20 січня 2022 р. 09:56

Одеситам пояснили великі суми у платіжках за тепло

Одеситам пояснили великі суми у платіжках за тепло

Теплопостачання для одеситів, особливо мешканців центру міста, може подорожчати, якщо в будинку відсутні лічильники.

Про це повідомила директорка комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова

За її словами, проблема виникла після ухвалення закону "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" у 2017 році, який визначав необхідність обладнання будинків приборами обліку. 

"Загалом, 90% абонентів теплової енергії та майже 99% абонентів водоканалу так і зробили, але в центральній частині міста жителі навідріз відмовлялися ставити лічильники, помилково вважаючи, що без приладів обліку вони платитимуть менше за отримане тепло.
Доходило навіть до мітингів та протестів. Однак це була помилка. Методика розрахунку абонентів така, що абоненти старих холодних квартир з високими стелями та поганими вікнами опинилися у вразливішому становищі. Зрозуміло, такі квартири споживають більше тепла, ніж аналогічні за площею стандартні житлові приміщення в новобудовах", - зазначила вона.

Зазначимо, що одесити почали скаржитися на те, що у деяких багатоквартирних будинках Одеси тариф на опалення зріс до 110-115 гривень за 1 квадратний метр, тобто в платіжках за грудень вони бачили від 3 до 5 тисяч гривень.  

Встановлення лічильника коштує приблизно 40-50 тисяч гривень. 

Нагадаємо, у грудні 2021 року Виконавчий комітет Одеської міської ради затвердив розрахунки нового тарифу на теплову енергію, запропоновані комунальним підприємством "Теплопостачання міста Одеси".

Кабінет Міністрів України розподілив 26,9 мільярдів гривень субвенції місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах у 2021 році.

8 грудня Одеська міська рада підтримала виділення комунальному підприємству "Теплопостачання міста Одеси" 500 мільйонів гривень на 2022 рік. 

Раніше Верховна Рада України ухвалила закон про зміни у бюджет 2021 року, врахувавши компенсацію для теплопостачальників суми відшкодування різниці в тарифах, а в разі ухвалення змін у другому читанні борг комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" перед НАК "Нафтогаз" реструктуризують.

Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився скликати громадські слухання щодо обговорення проєкту тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та послуги з постачання теплової енергії для всіх категорій споживачів.

Комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси" повідомило, що почало проводити нарахування плати за абонентське обслуговування з 1 листопада.

Поділитися