04 лютого 2022 р. 10:59

Одеса на другому місці в Україні за кількістю бомбосховищ

Одеса на другому місці в Україні за кількістю бомбосховищ

Кількість бомбосховищ в Одесі, як зазначали в мерії, наразі сягає 353 сховищ, ще є близько 800 споруд подвійного призначення і це другий показник серед великих міст країни.

Станом на кінець грудня в Україні нараховується 21 тисяча 97 захисних споруд, з них 5 тисяч 704 – сховища, 15 тисяч 393 – протирадіаційні укриття, повідомляє "Слово і Діло".

Найбільше бомбосховищ в Києві - 514, зокрема і ті, що неготові та обмежено готові до експлуатації. Також у Києві є 4,4 тис. споруд подвійного призначення. Це цокольні та підвальні приміщення, підземні автопаркінги, підземні переходи, метрополітен тощо.

У Харкові є дещо менше бомбосховищ – 300. Водночас у місті є 4,6 тис. споруд подвійного призначення.

У Запоріжжі розташовані 273 бомбосховища та близько трьох тисяч споруд подвійного призначення. У Дніпрі сховатися під час можливих бойових дій можна у 181 бомбосховищі. Також у місті є близько трьох тисяч споруд подвійного призначення.

У Рівному налічується 197 бомбосховищ, у Чернівцях – 135, у Луцьку, – 101, у Сумах – 120. Їхнє розташування можна подивитися на карті.

В інших обласних центрах України менше ста бомбосховищ та протирадіаційних укриттів. Наприклад, у Львові є 70 укриттів та близько 6 тисяч споруд подвійного призначення.

Для ознайомлення із мапою бомбосховищ Одеси натисніть на світлину.

Нагадаємо, переоснащення кожного бомбосховища Одеси коштуватиме від 600 тисяч до 1,5 мільйона гривень, тож одеська мерія вже звернулася до міжнародних партнерів з проханням сприяти у модернізації об'єктів цивільного захисту та приведенні їх до стандартів НАТО. 

На нараді 21 січня Одеський міський голова Геннадій Труханов повідомив про плани звернутися до Ради національної безпеки та оборони України з питанням про можливість переобладнання систем життєзабезпечення у бомбосховищах міста оскільки термін їхньої придатності давно минув.

Раніше Господарський суд Одеської області частково задовольнив позов прокурора проти Одеської міської ради, виконкому та двох приватних компаній щодо продажу приміщення колишнього бомбосховища на вулиці Маразліївській. 

Поділитися