07 жовтня 2022 р. 20:31

Нобелівську премію миру вперше отримали українці

Нобелівську премію миру вперше отримали українці

Нобелівську премію миру цього року отримав український Центр громадянських свобод, який після вторгнення росії в Україну бере участь у виявленні та документуванні військових злочинів росії проти українського цивільного населення.

Про це повідомили на сайті Нобелівської премії. 

Однак, окрім українських правозахисників є ще двоє лауреатів - опозиціонер з Білорусі Алесь Беляцький, який зараз перебуває за ґратами та російська організація "Меморіал".

"Вони протягом багатьох років пропагували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали видатних зусиль, щоб задокументувати військові злочини, порушення прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють важливість громадянського суспільства для миру та демократії", - наголосили у Нобелівському комітеті.

Між тим радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив у Twitter, що "у Нобелівського комітету цікаве розуміння слова "мир", якщо Нобелівську премію разом здобувають представники двох країн, які напали на третю".

Центр громадянський свобод – організація, що заснована 2007 року з метою просування прав людини та демократії в Україні.

Російський "Меміорал", визнаний Кремлем "іноагентом", позиціонує себе, як некомерційна благодійна та правозахисна спільнота, що займається дослідженням політичних репресій СРСР і росії. Заснований 1992 року в москві. З 28 лютого 2022 року сайт організації не оновлюється.

Минулого року лауреатами Нобелівської премії миру в 2021 році стали філіппінська журналістка Марія Ресса і російський журналіст, головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов.

Поділитися