16 січня 2022 р. 14:15

"Не подобається не ідея, а втілення": в Департаменті освіти прокоментували харчування в одеських школах

"Не подобається не ідея, а втілення": в Департаменті освіти прокоментували харчування в одеських школах

З початку 2022 року одесити дуже активно обговорюють реформу харчування в школах. Одних батьків обурила недосолена їжа та несолодкі напої, інші наполягають, що дітям потрібно прищеплювати здорові харчові звички.

Ситуацію прокоментувала директорка Департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олена Буйневич.

За її словами, меню сніданків 1-4 класів та харчування дошкільнят у січні суттєво від вересня 2021 року не відрізняються, адже зміни харчування в Одесі розпочато давно.

Буйневич зазначає, що, незважаючи на те, що МОЗ рекомендує 4-тижневе меню, кожна школа може розробити своє меню на основі рекомендацій, які потрібно погодити з Держпродспоживслужбою.

За словами посадовиці, несолодкі напої справді доводиться виливати. Але вона підтримує ідею виховувати у дітей здорових звичок, тож не вважає це проблемою. 

У нормах харчування також з'явилася велика кількість птиці. Консервація заборонена, тепер на зимовий період закуповують морожені овочі. Не можна використовувати для харчування дітей пакетовані соки з великою кількістю цукру. Макарони із твердих сортів пшениці дозволені, але в меню вони з'являтимуться не часто. Збільшено норми овочів та фруктів.

У школах стало більше кисломолочних страв – не раз на 2 тижні, а 2 рази на тиждень.

Основною проблемою Буйневич назвала умови приготування: "Так, з цим є проблема. Розпочали ремонтувати харчоблоки декілька років тому. Закуповувати обладнання. Маємо більше половини вже класних харчоблоків. Більше половини - це більше 130. Це непогано, повірте. Але дуже погано, що менше половини ще чекають ремонту, робимо".

Окрім того, у понад 10 школах Одеси наразі взагалі відмінили харчування через відмову від співпраці підрядника. Очільниця департаменту запевнила, що харчування у цих школах відновиться одразу після проведення тендеру та обрання нового підрядника.

Нагадаємо, у вересні 2021 року в одеських школах почали надавати сніданки без глютену та лактози. 

Раніше повідомлялось, що учні 1-4 класів одеських шкіл отримають новий сніданок. У лютому 2021 року ранкове харчування також стало дорожчим: з бюджету на один сніданок виділяють 17,5 проти 10 гривень, як це було раніше. 

В жовтні 2020 року Одеський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації затвердив технічні умови застосування безглютенового харчування в одеських школах.

Поділитися